Subašić: Najbrojniji povratak bio je povratak naše djece u tabutima
(Izvor: AA)

Subašić: Najbrojniji povratak bio je povratak naše djece u tabutima

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić obratila se danas u Srebrenici povodom obilježavanja 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, podsjećajući na put kojim su prošle majke do utvrđivanja istine.

Napomenula je da su upravo oni koji su izgubili svoje najmilije uložili sve napore i cijeli svoj život kako bi pronašle dokaze o stravičnom masovnom ubijanju Bošnjaka u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica koje se pred očima svijeta dešavalo u julu 1995. godine.

Podsjetila je da su nakon rata počela iskopavanja i ekshumacije brojnih ubijenih Bošnjaka, a onda je provedena anketa među Srebreničanima o tome gdje žele da ukopaju svoje najmilije, kada je 12.500 njih kazalo da žele da ih ukopaju na mjestu gdje su se posljednji put s njima vidjeli.

Tako je i nastalo mezarje u Potočarima, a Subašić danas kaže da je na prvoj kolektivnoj dženazi kada je ukopano više od 600 osoba, zapravo bi najmasovniji povratak u istočnu Bosnu kada su se njihova djeca, ne nogama nego u tabutima, vratila u Potočare.

Osnivanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari je, kaže Subašić, jedinstveno mjesto sjećanja za koje su se borile upravo majke i članovi porodica ubijenih u genocidu.

"Na otvaranje smo pozvali tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, a s njim su došli svi svjetski mediji, svjetski dužnosnici koji su svjedočili otvaranju Centra", podvukla je Subašić.

Kaže da je najvažnije sada budućim generacijama ostaviti sjećanje na ubijene kako bi i oni istrajali u borbi protiv negiranja na sudovima utvrđenim činjenicama o počinjenim zločinima.

"Nećemo dozvoliti veličanje zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici"

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z Rosensaft poručio je da se ne smije dozvoliti veličanje osuđenih ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici od strane onih koji uz to pokušavaju krivicu prebaciti na nevine žrtve.

“Izuzetna mi je čast što mogu učestvovati u obilježavanju 20. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica. Jedino mi je žao što danas ne mogu biti sa svima vama lično i radujem se sljedećoj prilici da budem u Potočarima i da se ponovo pridružim svim mojim prijateljima iz bošnjačke zajednice“, kazao je Rosensaft u obraćanju putem video konferencije.

On se prvo obratio majkama Srebrenice, preživjelima i porodicama žrtava genocida u Srebrenici i uputio im poruku podrške.

“Znajte da su mnogi od nas širom svijeta s vama. Znajte da mnogi od nas širom svijeta razumijemo vašu bol, vašu muku i apsolutno smo posvećeni da vam pomognemo da genocid u Srebrenici i sva patnja koju je bošnjački narod pretrpio 1990-ih, a koja je kulminirala genocidom, ne samo da ne budu zaboravljeni, već urezani u međunarodnu svijest. Mom prijatelju Emiru Suljagiću i njegovim kolegama u centru upućujem sljedeće riječi; stvorili ste izvanredan, apsolutno vrhunski centar, centar sjećanja svjetske klase na nivou državnog muzeja Aushwitcz Birkeanu, Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država, Yad Washema i Memorijala u Bergen Belsenu, kao primjer kako se obilježava genocid i zločini protiv čovječnosti. Vi ste institucija svjetske klase i to također mora biti poznato na međunarodnom nivou“, kazao je Rosensaft.

Podsjetivši da je prije dvadeset godina bivši američki predsjednik Bill Clinton govorio o genocidnom ludilu koje je rezultiralo genocidom u Srebrenici, Rosensaft je kazao da se s tim ne slaže jer se nije radilo ni o kakvom ludilu jer su počinioci tog gnusnog zločina tačno znali šta rade.

“Nije bilo nikakvog ludila. Ludilo podrazumijeva pojedince koji na neki način ne kontrolišu svoje postupke, koji na neki način ne znaju šta rade. Počinioci genocida su tačno znali šta rade. Mladić, Karadžić i njihovi istomišljenici su imali apsolutnu namjeru da unište bošnjački narod u Bosni i Hercegovini i u tome nije bilo ništa ludo. Isto važi i za one koji danas u Republici Srpskoj i drugdje veličaju Mladića, veličaju Karadžića, koji se trude da negiraju da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid i koji su pokušali da okrive žrtve. Nećemo dozvoliti da se to desi. Zbog toga sam se pridružio Majkama Srebrenice i mojoj prijateljici Dunji Mijatović, komesarki za ljudska prava u Vijeću Evrope, u pozivu Ujedinjenim nacijama da 11. juli proglase zvaničnim međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo se mora dogoditi“, poručio je Rosensaft.

Ističući kako obilježavanje genocida ne može i ne smije biti samo za žrtve, preživjele i njihove porodice, Rosensaft je kazao da to mora biti međunarodna prilika za svijet, za međunarodnu zajednicu, da se sjete šta su dozvolili da se dogodi.

“Ovo je naša obaveza kao ljudskih bića. To je moja obaveza kao sina roditelja preživjelih Holokausta. I želim da svi znate, da nećemo odustati dok pamćenje i sjećanje na genocid u Srebrenici ne budu trajno urezani u svijest međunarodne zajednice“, zaključio je Rosensaft.

federalna.ba/AA

Menachem Z Rosensaft Srebrenica
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari projekat Nacrt kalendara sjećanja
0 28.11.2023 10:45
Srebrenica majke Palestina
0 17.11.2023 10:51
vršnjačko nasilje Bratunac Srebrenica
0 14.11.2023 18:57