Rohinja izbjeglice se ne žele vratiti u Mijanmar, strahuju od zatvaranja u logore

Rohinja izbjeglice se ne žele vratiti u Mijanmar, strahuju od zatvaranja u logore

Rohinja izbjeglice u Bangladešu saopćile su u subotu da se neće vratiti u Mijanmar kako bi "bile zatvorene u logore" nakon što su posjetile zemlju u sklopu napora da se potakne njihov dobrovoljni povratak u domovinu.

Skoro milion Rohinja muslimana živi u kampovima u bangladeškom pograničnom okrugu Cox's Bazar, većina njih nakon što su 2017. godine pobjegli pred vojnom represijom u većinski budističkom Mjanmaru.

Dvadeset Rohinja muslimanskih izbjeglica i sedam bangladeških zvaničnika posjetili su u petak mjesto Maungdaw i obližnja sela u državi Rakhine kako bi razmotrili aranžmane za preseljenje.

Rohinje su izrazile nezadovoljstvo pripremama za repatrijaciju i saopćile su da se neće vratiti ako im se ne može zagarantirati sigurnost i ako budu sigurni da će dobiti državljanstvo.

- Ne želimo biti zatvoreni u logorima. Želimo vratiti svoju zemlju i tamo ćemo izgraditi vlastite kuće – izjavio je Reutersu telefonom Oli Hossain, koji je među izbjeglicama koje su posjetile državu Rakhine.

- Vratit ćemo se samo s državljanstvom i svim našim pravima - rekao je 36-godišnji Hossain, otac šestero djece.

Mijanmar nudi Rohinjama nacionalne kartice za provjeru (NVC), koje Rohinja izbjeglice smatraju neprikladnim.

- Mijanmar je naše rodno mjesto, građani smo Mijanmara i vratit ćemo se s državljanstvom - kaozao je izbjeglica Abu Sufian (35).

- Nikada nećemo prihvatiti NVC. To će zapravo identificirati Rohingye kao 'strance - rekao je on Reutersu, dodajući da su mijanmarske vlasti “čak promijenile ime mog sela u Rakhineu”.

Bangladeški zvaničnici nekoliko su puta posjetili Mijanmar u sklopu napora da se pokrene repatrijacija, ali ovo je bilo prvo putovanje Rohinja izbjeglica od 2017.

Portparol mijanmarske hunte nije odgovarao na pozive radi komentara.

Mijanmarska vojska donedavno je pokazivala malo sklonosti da vrati bilo koje Rohinje, koji su se godinama smatrali stranim uljezima u Mijanmaru, uskraćivalo im se državljanstvo i bili su izloženi zlostavljanju.

Delegacija Mijanmara posjetila je, međutim, kampove u martu kako bi provjerila nekoliko stotina povratnika za pilot projekat repatrijacije.

Bangladeški zvaničnik izjavio je da će projekt uključiti oko 1.100 izbjeglica, ali da nije određen datum. Pokušaji da se pokrene repatrijacija 2018. i 2019. propali su jer su se izbjeglice, plašeći se nasilja, odbile vratiti.

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) ponovila je da “svaka izbjeglica ima neotuđivo pravo na povratak u svoju domovinu. Povratak izbjeglica mora biti dobrovoljan, siguran i dostojanstven - temeljen na informiranom izboru, ali nijedan izbjeglica ne smije biti prisiljen na to."

- UNHCR tvrdi da je dijalog s Rohinja izbjeglicama neophodan za donošenje informirane odluke – navodi se u saopćenju.

- Posjete su važan dio dobrovoljnog povratka izbjeglica, pružajući priliku ljudima da iz prve ruke posmatraju uvjete u svojoj domovini prije povratka i doprinose donošenju informirane odluke o povratku - dodaje se u saopćenju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rohinje Rohingya Mijanmar Bangladeš
radna snaga uvoz radne snage Bangladeš Nepal Turska
0 10.09.2023 19:45
Rusija Mijanmar su-30
0 10.09.2023 09:36
Mijanmar Antonio Gutteres
0 07.09.2023 09:49
Mijanmar Aung San Suu Kyi
0 05.09.2023 08:52
SAD Mijanmar
0 23.08.2023 21:24
Mijanmar pomoć Ujedinjene nacije
0 18.08.2023 12:23