videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Roditelji i prijatelji položili cvijeće na petu godišnjicu ubistva Davida Dragičevića

Roditelji ubijenog mladića Davida Dragičevića okupili su se danas sa prijateljima i članovima grupe “Pravda za Davida” na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo prije pet godina. Rekli su da nisu optimistični da će ubice biti procesuirane u istrazi koju danas vodi Državno tužilaštvo, javlja detektor.ba.

Na mjestu gdje se rijeka Crkvena ulijeva u Vrbas, a gdje je prije pet godina pronađeno beživotno tijelo Davida Dragičevića, roditelji i članovi grupe “Pravda za Davida” položili su cvijeće i zapalili svijeće. Davidovo tijelo pronađeno je u rijeci Crkvenoj 24. marta 2018. godine, nakon šestodnevne potrage za njim. On je nestao 18. marta 2018. godine.

“Danas se navršava pet godina od kada su mog ubijenog sina pokušali prikazati kao narkomana, lopova i samoubicu”, rekao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Davidova smrt je na konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 26. marta 2018. godine prvobitno okarakterisana kao zades. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo je tek u julu 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva. Istraga banjalučkog Tužilaštva nije dala nikakve rezultate, a građani Banje Luke, okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida”, svakodnevno su se okupljali na Trgu Krajine, zahtijevajući istinu i pravdu u ovom slučaju.

U aprilu 2021. godine istragu je od banjalučkog Tužilaštva preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali ni istraga Državnog tužilaštva za sada nije dala konkretne rezultate.

“Ja nisam optimista da će doći do suđenja ubicama”, rekla je majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

“Nemam ja tu šta puno da kažem. Pet godina smo tu gdje jesmo, ne mrdamo nigdje i samo je još gore. Opštepoznato je da, gdje država stoji iza ubistva, nikada se ne riješi ili se riješi na krivi način. Kažu da kad država neće da riješi, prvo oformi komisiju, a svi se sjećamo kod nas Anketnog odbora”, dodala je ona.

David Dragičević je nestao u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući po apelaciji Davora Dragičevića, utvrdio da je nakon ubistva učinjen niz propusta u predistražnim i istražnim radnjama, a koji su mogli ugroziti istragu. Jedan od propusta koji je naveo Ustavni sud BiH je i čekanje od stotinu dana na otvaranje istrage o ubistvu.

federalna.ba/BIRN

David Dragičević Pravda za Davida godišnjica ubistva
Davor Dragičević David Dragičević zastara
0 07.03.2024 20:16
Banjaluka Banja Luka policija Pravda za Davida
0 09.12.2023 19:46
Shireen Abu Akleh godišnjica ubistva
0 11.05.2023 13:48
Slavko Ćuruvija godišnjica ubistva
0 11.04.2023 07:56
Dokumentarni četvrtak dijete David Dragičević
0 23.03.2023 21:48