videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Roditelji i dalje traže smjenu direktorice OŠ Petar Kočić

Nakon što je izazvala opću osudu javnosti, Odluka direktorice OŠ „Petar Kočić“ Mevlide Dervišefendić u povratničkom naselju Sjenina Rijeka kod Doboja, da smanji vladanje učenicima ove škole  koji su, zbog Dana državnosti BiH, odsustvovali iz škole, roditelji učenika su mirnim protestima, ali i zvaničnim zahtjevom nadležnim entitetskim organima,  zatražili smjenu direktorice i Školskog odbora. Djeca su se, pošto je rješenje o smanjenom vladanju poništeno, vratila u školu, ali će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, roditelji djecu na kraju školske godine ispisati iz ove škole.

Nakon što je akt direktorice škole Mevlide Dervišefendić kojim je učenicima koji su 25. novembra prošle godine odsustvovali s nastave zbog proslave Dana državnosti BiH, stavljen van snage, učenici su se vratili u školu. Roditelji su, nastavljajući s organizacijom mirnih protesta u  blizini škole, pismeno od nadležnih zatražili smjenu direktorice. Kao razloge navode mobing nad  uposlenicima, diskriminaciju učenika, selektivnu zabranu ulaska u školu roditeljima i drugim osobama, neopravdano odsustvo s posla u vrijeme nastave, prisiljavanje učenika da koriste vanjski toalet.

 „To smo poslali u Ministarstvo i Republičku upravu za inspektorat, Sektor prosvjetne inspekcije i Pedagoškom zavodu“, kaže nam Aida Mujakić, predsjednica Vijeća roditelja.

Uz smjenu direktorice i Školskog odbora, roditelji traže da se zaustavi sistemska diskriminacije učenika bošnjačke nacionalnosti.

„Mi, kao roditelji ostajemo pri smjeni direktorice i želimo da naša djeca uče bosanski jezik i da imaju grupu nacionalnih predmeta“, smatra Aida Huskić, majka kažnjene učenice.

Od 220 učenika ovu školu pohađa 180 bošnjačke nacionalnosti. Uprkos tome ni ovdje ne postoji bosanski jezik niti nacionalna grupa predmeta. Roditelji ističu kako do kraja školske godine očekuju reakciju Ministarstva, Inspektorata i Pedagoškog zavoda.  U protivnom će poduzeti najradikalnije mjere.

„Mi ćemo biti primorani uzeti svoje djecu i upisati ih u druge škole. Sva bošnjačka djeca preći će u druge škole. Škola će se zatvoriti“, kazala je Aida Mujakić, predsjednica Vijeća roditelja.

Roditelji su odlučni da istraju u svojim zahtjevima računajući na podršku državnih organa, ali i međunarodne zajednice s obzirom da je, kako kažu, riječ o najgrubljem kršenju ljudskih i prava djece.

federalna.ba

Sjenina Rijeka škola smjena učiteljice
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
protest demonstracije roditelji djeca škola BPK BPK Goražde
0 18.04.2021 15:43
Tunis škola pandemija koronavirus Covid19 nastava
0 17.04.2021 18:48
Srbija škola mjere
0 16.04.2021 10:01