Roditelja ubijenih đaka "Ribnikara“, traže da se izgradi memorijalni centar
(Izvor: Ilustracija/RTS)

Roditelja ubijenih đaka "Ribnikara“, traže da se izgradi memorijalni centar

Roditelji djece koja ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se ispred škole, a zatim otišli do Vlade Srbije gdje su oko ulaza u zgradu zalijepili poruke "Treći maj i dalje traje". Razlog je, kako su naveli, to što još uvijek ništa nije urađeno povodom inicijative djela roditelja da škola postane Memorijalni centar.

Okupljanje roditelja počelo je simbolično u 8.40 sati u vrijeme koje oni prepoznaju kao trenutak kada je počela pucnjava u školi.

Razlog njihovog okupljanja je, kako su naveli, to što još uvijek ništa nije urađeno povodom inicijative djela roditelja da škola postane Memorijalni centar.

Naglašavaju da je ideja okupljanja da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Dio roditelja pokrenuo je inicijativu da škola postane Memorijalni centar, dok je drugi dio stava da se samo učionica i njen prilaz memoralizuju.

Roditelji ubijene djece nezadovoljni su i odlukom koju je Vijeće roditelja donio prije nekoliko dana, odnosno time što njihov predstavnik, čije drugo djete i dalje ide u tu školu, nije izabran za Školski odbor.

Ninela Radičević, majka djevojčice Ane Božović, rekla je da zgrada u kojoj je ubijeno 10 duša više ne može da bude škola.

"Ova zgrada, to je mjesto zločina, da se razumijemo. Ovo više nije škola. Zgrada u koju je ubijeno 10 duša, ona ne može više da bude škola", rekla je Ninela Radičević.

Okupljeni su upalili svijeće i ostavili cvijeće, a zatim su otišli do Vlade Srbije. Tamo su oko ulaza u zgradu zalijepili poruke "Treći maj i dalje traje".

Kako je rekao Branko Anđelković, roditelji nisu imali namjeru da ih bilo ko u Vladi primi, niti je to bio njihov zahtjev, samo očekuju da se isprave greške napravljene nakon 3. maja.

"Nije poenta u memorijalnom centru, mi imamo gdje da se sjećamo, to bi trebalo da se uradi zbog društva i sjećanja na ubijenu djecu", rekao je Anđelković.

Nakon toga roditelji su se razišli.

U OŠ "Vladislav Ribnikar" učenik te škole K. K. je 3. maja ubio devet učenika i radnika obezbjeđenja, a ranio pet učenika i nastavnicu.

K.K. je uhapšen nakon ubistva, ali ne može krivično da odgovara, pošto je u trenutku izvršenja krivičnog djela imao 13 godina. Više javno tužilaštvo podnijelo je optužnicu protiv njegovih roditelja.

federalna.ba/RTS

O.Š Ribnikar Beograd roditelji
trovanje alkoholom djeca Beograd
0 15.02.2024 16:28
Srbija hripavac Beograd
0 31.01.2024 11:39
Beograd Miroslav Lajčak Aleksandar Vučić
0 29.01.2024 11:25