videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Uk odbacuje opciju ostavke, Skupština KS-a nema uporište da smijeni ministre Stranke za BiH

Ostavka ili smjena premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka ili smjena dva ministra Stranke za BiH, mogući su načini za rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo. Premijer odbacuje opciju ostavke, a Skupština nema uporište da smijeni ministre Stranke za BiH, jer u njihovom radu nema nezakonitosti.

Još od ljeta najavljuje se rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo, ali još nije jasno na koji način. Nakon što su Amela Hodžić i Elza Gaković napustile Stranku za BiH, samo dva ministra ove stranke su ostala u Vladi, koju su oformili zajedno sa Trojkom. Kako više u vlasti nisu, ne mogu biti ni u Vladi. Neki od načina za rekonstrukciju su smjena aktuelnog premijera Uka. On se danas na sjednici nije pojavio, ali je poručio da nema rekonstrukcije bez njegovog prisustva.

„Ta ostavka Uka ili neostavka, koji će oni model odabrati - očigledno je da oni još nisu, na neki način, spremni na rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo jer bi to postavili na dnevni red. Kada će biti, zaista ne znam“, kazao je Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS-a.

Drugi način rekonstrukcije Vlade mogao bi biti smjenom ili ostavkom ministara iz Stranke za BiH, što je teško izvodivo, budući da u njihovom radu nisu uočene nepravilnosti.

„Ono što ja mogu reći u ime Naroda i pravde da je kantonalni Izvršni odbor donio odluku da se krene u proces rekonstrukcije. Oko načina, ako mene pitate lično kao zastupnika, treba voditi naravno računa da se ispoštuju sve procedure“, ističe Elvis Vreto, zastupnik NiP-a u Skupštini KS-a.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a, napominje kako se nije zalagao za rekonstrukciju Vlade dok je Klub Stranke za BiH bio kompletan: „Smatrao sam da trebaju ostati vladati oni koji su izabrani. Nažalost, odlaskom dva zastupnika iz ta kluba politička situacija u Skupštini se promijenila, pogotovo što je jedan zastupnik Našu stranku napustio, tako da jedini klubovi koji su tu ostali su SDP i NiP. Sada oni koji pregovaraju -  trebaju završiti taj proces do kraja“.

Ukoliko bi premijer Uk i podnio ostavku, bila bi smijenjena i kompletna Vlada Kantona Sarajevo, a što bi potrajalo do kraja ove godine. Opozicija već sada Vladi spočitava nerad, ali i nekonzistentnost skupštinske većine.

„Vlada radi, ali nepostojanje skupštinske većine - koja jedan dan postoji, drugi dan - nepostojanje dogovora i saradnje između predstavnika vlasti... Iz moje perspektive je ovo jedan tako nepošten i nekorektan način prvenstveno prema građanima Kantona Sarajevo“, smatra, Vedrana Vujović, zastupnica DF-a u Skupštini KS-a.

Samostalni zastupnik u Skupštini KS-a Redžo Lemezan smatra kako je rekonstrukcija prvenstveno potreba građanima KS-a: „Kroz ovo neusvajanje dnevnog reda pa kasnije usvajanje, kroz ovu neku diskusiju, vidim da stvari ovdje ne funkcionišu onako kao građani Kantona Sarajevo očekuju“.

Dakle, kako u okvirima zakona izvšiti rekonstrukciju kantonalne vlade, niko ne zna, jer bez smjene premijera ili dva ministra treće opcije nema. A za sad ni jedni ni drugi ne žele odstupiti.

federalna.ba

Skupština KS Vlada KS