Prilog: Amra Ličina

Rang-lista korupcije: BiH kotira veoma loše

Transparency International objavio je rang-listu zemalja po percepciji korupcije u 2022. godini, prema kojoj Bosna i Hercegovina kotira veoma loše. Za razliku od prošlogodišnje, na ovoj smo listi nazadovali jednu poziciju i trenutno smo na poražavajućem 110. mjestu koje dijelimo sa državama poput Gambije, Nepala, Sijere Leone, Malavija i Indonezije.

 

Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala u ovogodišnjem istraživanju Indeksa percepcije korupcije koji objavljuje Transparency International i zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava. Predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Interanationala u BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin:

“Ono što posebno brine u zadnjih 10 godina da zemlja neprestano nazaduje, da se stvari dramatično pogoršavaju i to su zapravo poruke koje želim poslati. Prva od njih je da se stvari dramatično pogoršavaju, da Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja preduzeti hitnu akciju na zaustavljanju dalje devastacije državnog institucionalnog okvira. Ukoliko se to ne desi, a to je druga poruka kou naglašava ovaj izvještaj, Bosna i Hercegovina će postati vrlo brzo i već to postaje na izvjestan način sigurnosna prijetnja ne samo za građane u Bosni i Hercegovini nego i za širi region i Evropsku uniju i u tom smislu smatramo da međunarodna zajednica mora uložiti dodatne napore da se stanje promijeni.”

Kako je nadalje rečeno, BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje ilustruje primjer Kosova, koje je od 2012. sa ocjene 34 do 2022. napredovalo na 41 indeksni poen, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda, a što je posljedica prisustva organizovanog kriminala, pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa. Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Interanationala:

Kao jedna od glavnih stvari istaknut je izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH koji je ocijenjen kao kompromitovan, manjkav i dovodi u pitanje sposobnost Tužilaštva da se izbori i procesuira korupciju. A kada govorimo o nekim generalnim tendencijama,  izvještaj se ove godine fokusira na korelaciju nivoa korupcije i nivoa sigurnosti, te organiziranog kriminala, a posebno zabrinjavajuća je najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će se u ovom bh. entitetu usvajati veoma restriktivni zakoni na planu uvođenja kriminalizacije klevete.”

Kako je ocijenjeno, zbog aktuelnog stanja u bh. pravosuđu godinama se čeka na procesuiranje niza važnih slučajeva organizovanog kriminala i korupcije uključujući i one u kojima su sudjelovali visoki zvaničnici, kazao je Blagovčanin:

”Činjenica da je Tužilaštvo prošle godine podiglo samo jednu optužnicu za političku korupciju govori sama za sebe. Također, činjenica da su brojni istaknuti pojedinci, političke ličnosti stavljane na crne liste drugih zemalja zbog korupcije, a da se nisu procesuirali ili da se procesuiraju godinama u Bosni i Hercegovini bez vidljivog napretka, govori o tome da je Tužilaštvo BiH zarobljena institucija.”

Ivana Korajlić naglasila je da etničke podjele ometaju demokratske institucije potrebne za borbu protiv korupcije:

”Sve su izraženije političke podjele po etničkim linijama koje zapravo ometaju demokratske institucije koje su neophodne za upravljanje državom i generalno borbu protiv korupcije.”

Treba istaći i da je provođenje Opštih izbora 2022. godine bilo praćeno nizom afera sa krađom glasova, trgovinom biračkim odborima i zloupotrebom javnih resursa. Ovaj problem nije riješilo ni to što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona, čime je samo dodatno produbio političku krizu, kazali su iz Transparencyja.

 

 

Transparency International BiH korupcija Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.06.2024 17:43
sport Federalni radio
0 30.05.2024 22:57