Ramić i Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu u Kostajnici
(Izvor: AA)

Ramić i Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu u Kostajnici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović danas su potpisali ugovor o doznačavanju interventnih finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu Kostajnice.

Kako je saopšteno iz ministarstva, zemljotres u Hrvatskoj pričinio je veću materijalnu štetu na objektima od javnog značaja, kao stambenim objektima u Kostajnici, a Ramić i Janjetović razgovarali su o načinima sanacije nastalih šteta i pomoći stanovništvu opštine Kostajnica

"Evidencija i procjena načinjenih šteta je još uvijek u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih", navodi se u saopštenju.

Janjetović je istakao da je bilo nekoliko povrijeđenih građana.

"Štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, izdvojena su određena sredstva od nekoliko institucija. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete" rekao je Janjetović.

Ugovori su potpisani s predstavnicima Medžlisa Kostajnica i s Opštinom.

"Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito stanju povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine uspjeli smo izdvojiti i dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete saberu i sačini izvještaj pomoći ćemo u sanaciji istih. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će se nadoknaditi", kazao je Ramić.

federalna.ba/AA

Edin Ramić Nikola Janjetović Kostajnica
Edin Ramić Sapna BiH Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH spomen obilježje poginuli Armija RBiH
0 28.02.2021 14:32
Edin Ramić Federacija danas
0 08.02.2021 18:10