videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Proslava 44. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru

U Mostaru je polaganjem cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića započela proslava 44. godine od osnivanja Univerziteta Džemal Bijedić. Za ovo vrijeme preko 25.000 studenata Hercegovine i šire diplomiralo je na ovom Univerzitetu koji je osnovan s namjerom da educira i osposobi studente za buduća zanimanja.

Brojne poteškoće

Osigurati studentima kvalitetno i raznoliko obrazovanje, nit je vodilja mostarskog Univerziteta Džemal Bijedić, koji se u posljednjih 25 godina suočio s brojnim poteškoćama.

„Krenuli smo od ništa i danas smo došli u situaciju da imao respektabilnu infrastrukturu. Bilježimo svake godine u zadnjih pet godina rast broja novoupisanih studenata i na prvi i na drugi ciklus“,  pojašnjava Asim Peco prorektor za nastavu na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Učenje na daljinu olakšalo studentima

Iako izazovna, godina u znaku koronavirusa nije poremetila Univerzitetske aktivnosti. Štoviše, sedamnaestogodišnje iskustvo edukacije putem DL-a, odnosno učenja na daljinu, olakšalo je studentima i profesorima prelazak na online nastavu.

“To nam je pomoglo. Uz studentske ankete, koordinaciju i dogovore sa studentima, profesorima i tehničkom službom, donosili smo sve odluke. Mislim da smo bili primjer drugim visokoškolskim ustanovama. Ne znam tko je bolje završio prošlu akademsku godinu na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ako nismo mi. Odluke smo donosili na vrijeme. Ne mislim da online nastava može nadoknadi in-class nastavu i kontinuitet, ali održavamo što je moguće više“, kaže rektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Elvir Zlomušica.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić naglašavaju da su započeli sa promocijom Univerziteta, te se nadaju kako će se trend rasta novoupisanih studenata nastaviti i u budućnosti. Trenutačno najveća zainteresiranost vlada za studij informacijskih tehnologija.

federalna.ba

Džemal Bijedić godišnjica izazovi studenti olakšice
godišnjica tragična smrt beba
0 22.04.2021 12:28
Zenica studenti Medicinski fakultet
0 21.04.2021 18:11
Zenica masakr godišnjica
0 19.04.2021 13:30
Ahmići godišnjica
0 16.04.2021 08:16