Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH
(Izvor: AEPTM)

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

U prisustvu visokih političkih dužnosnika BiH, rukovoditelja policijskih agencija, federalnih ministara i ostalih dužnosnika federalne i kantonalne razine, te rodbine i prijatelja, danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (AEPTM) u Mostaru čin policajca promovirano 98 kadeta Granične policije BiH.

"To je 19. generacija polaznika temeljne policijske obuke I.razine u našoj agenciji, školovana prema Nastavnom planu i programu koji je usklađen s FRONTEX-ovim Zajedničkim nastavnim planom i programom temeljne obuke granične i obalne straže Europske unije", saopćili su iz AEPTM-a.

U prigodnom govoru, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević osvrnuo se na tok obuke koja je trajala osam mjeseci, kao na i primjenu najsuvremenijih standarda evropske granične i obalne straže.

"FRONTEX je kod nas, mi ga primjenjujemo uz korištenje najsavremenije opreme, posebno kada je u pitanju otkrivanje falsificiranih dokumenata“ - naglasio je Vujević.

Dodao je da se u Agenciji krenulo s primjenom FRONTEX-ovih standarda i kada su u pitanju stručne i specijalističke obuke policijskih službenika Granične policije.

„Kadeti, koji danas dobivaju čin policajca, moraju unijeti svježinu u redove Granične policije. U suradnji s mentorima i starijim kolegama moraju kvalitetno odgovoriti izazovima migrantske krize i tzv. Balkanske rute, ali i svim poslovima osiguranja granica, čime doprinose stabilnosti sigurnosnog sistema naše zemlje“ – istaknuo je Vujević.

Napomenuo je i da agencija koju vodi svakodnevno planski radi na podizanju kompetencija svojih predavača i instruktora u saradnji s partnerskim agencijama iz zemlje i inozemstva.

„Dragi kadeti, uvjeren sam da se odabrali ispravan, ali zahtjeva put kojim ćete se kretati tokom svog profesionalnog angažmana kao policijski službenici, pa vam želim puno profesionalnog i ličnog uspjeha. Od vas se očekuje da izgrađujete i promovirate međusobno povjerenje i dobre odnose s građanima, ostvarujete i unaprjeđujete partnerske odnose i saradnju s drugim policijskim tijelima i agencijama za provedbu zakona, te da zakonito i profesionalno poduzimate mjere iz nadležnosti Granične policije, posebno prilikom primjene policijskih ovlasti. Budite uvjereni da samo profesionalnim, odgovornim i predanim radom jačate i izgrađujete vlastiti profesionalni integritet, kao i kredibilitet i ugled Granične policije BiH, te tako stječete povjerenje građana i javnosti“- kazao je pomoćnik ravnatelja GPBiH Dragan Kulić poželjevši dobrodošlicu kadetima.

Dodao je kako će uspješnim okončanjem temeljne policijske obuke njih 98 zasnovati radni odnos u svojstvu policijskih službenika i na taj način postati dio sistema sigurnosti BiH.

"Jedan od najznačajnijih strateških ciljeva Granične policije BiH je osnaživanje i jačanje kadrovskih kapaciteta koji predstavljaju neophodnu pretpostavku za učinkovito izvršavanje poslova i zadataka u oblasti granične kontrole, zaštite i nadzora državne granice, te sprječavanja i suzbijanja prekograničnog kriminala. Samo s kvalitetnom obučenim i stručno osposobljenim kadrovima moguće je učinkovito se suprotstaviti zahtjevnim sigurnosnim izazovima“ – naglasio je Kulić, koji je zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji nastavnog procesa.

Posebnu zahvalu Kulić je uputio Uredu EU na osiguranju financijskih sredstava za školovanje ove generacije kadeta.

Uime Ministarstva sigurnosni BiH, kadetima je čestitke uputio zamjenik ministra Ivica Bošnjak.

„Čast i zadovoljstvo mi je dijeliti ove lijepe trenutke s vama. Ovo je veliki dan za GPBiH i cjelokupan sistem sigurnosti naše zemlje, ali i za vas dragi kadeti, jer danas započinje nova etapa u vašem životu. U Agenciji ste dobili temeljna znanja policijskog djelovanja. No, posao policajca nikad i nigdje nije lagan, a jedini način da se kvalitetno borite i izborite sa svim sigurnosnim izazovima je permanentan rad i usavršavanje. I to je jedina formula uspjeha“ – naglasio je Bošnjak.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara BiH, savjetnik Mate Lončar, koji je u prigodnom obraćanju kazao kako ga raduje vidjeti, pozdraviti i prenijeti čestitke predsjedateljice Borjane Krišto mladim ljudima koji su se odlučili za policijsku službu, čime su pokazali spremnost da štite granicu i svakog stanovnika BiH.

Prema Nastavnom planu i programu, usklađenom s FRONTEX-ovim Zajedničkim nastavnim planom i programom temeljne obuke granične i obalne straže Evropske unije, obuka je trajala  34 sedmice (1293 nastavna/radna sata), a bila je podijeljena u tri faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, situacijska nastava i stručno-operativna obuka s polaganjem završnog ispita.

Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar, a na koncu svakog programa obuke Nastavničko vijeće Agencije istakne pojedince zbog njihovog zalaganja, kolegijalnosti i zrelost u radu, postupanju i odlučivanju.

Na prijedlog predavača, instruktora i mentora pohvale za izvrsnost u obrazovnom procesu dobili su kadeti Emir Alagić, Adem Dautović i Stojan Knežević, dok je nagradu za kadeta generacije, uz odobravanje i veliki pljesak, dobio kadet Vanja Vuković-Zubac, stoji u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Granična policija Bosne i Hercegovine kadeti
Prijedor MVP BiH Granična policija Bosne i Hercegovine Ministarstvo sigurnosti BiH Ambasada Srbije u BiH
0 08.07.2024 19:50
Granična policija BiH Granična policija Bosne i Hercegovine zakletva
0 27.05.2024 17:36
krijumčarenje ljudima spriječeno Granična policija Bosne i Hercegovine
0 24.05.2024 13:10
krijumčarenje ljudima Granična policija Bosne i Hercegovine Azerbejdžan
0 20.05.2024 13:03
roba tekstil Granična policija Bosne i Hercegovine Bjeljina
0 14.05.2024 13:27
akcija Piramida Granična policija Bosne i Hercegovine
0 24.04.2024 12:55