videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Prolongiranja rasprave o sudovima se više i ne broje

Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine još jednom je povučen s dnevnog reda Vijeća ministara BiH. Prolongiranja rasprave se više i ne broje. Svaki put, zahtjev za skidanje ovog zakona s dnevnog reda dolazi od ministara iz Republike Srpske. Razlog uvijek isti. Uslov SNSD-a: Zakon o Ustavnom sudu BiH koji će označiti kraj mandata stranim sudijama. Tek tada na dnevni red mogu doći i ostali zakoni s liste prioriteta. No, do tada, uslovi SNSD-a paraliziraju Vijeće ministara i koče BiH na evropskom putu.

Zakon o sudovima BiH, sada već po ustaljenoj praksi, gotovo svake sedmice obavezno pred Vijećem ministara, ali samo do početka sjednice koji ovom zakonu označi kraj bez rasprave. Dalje ne može. Saglasnosti oko nadležnosti i sjedišta vrhovnog suda nema. Ali, zato su uslovi SNSD-a spremni i za evropske zakone u Vijeću ministara presudni.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) ističe kako se ne može raspravljati niti o jednom od zakona, a da prije toga radna grupa ne predloži Vijeću ministara BiH Zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranih sudija.

 

„Sada stoje evropski zakoni zbog Ustavnog suda, što je šteta. Ponavljam, taj Zakon o sudovima i konflikt interesa bili bi zaista ocijenjeni kao veliki iskorak“, napominje ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Zahtjev SNSD-a jasna je kočnica evropskim integracijama naše države. Stopiranjem zakona važnih za približavanje Evropskoj uniji, dobre prilike i pogodnosti koje može koristiti kao država s kandidatskim statusom za BiH postaju udaljene i neizvjesne.

„Ne znam zašto i šta nam svima donosi uslovljavanje, ultimatum. Mislili smo da toga neće biti. I još jednom mogu samo ponoviti, došli smo do vode. Pred nama su milijarde eura i maraka pomoći BiH na evropskom putu. Bojim se da će ovakvi ultimatumi udaljiti nas tamo gdje smo nekad bili, od boljeg života građana BiH“, dodaje ministar Konaković.

Ministar Košarac je kategoričan – niko ništa ne blokira: „Je li danas održana sjednica Vijeća ministra BiH? Je li Vijeće ministara BiH danas donosilo odluke? Odakle percepcija da se nešto blokira? Ali, ne možemo raspravljati jednostrano“.

Na sjednici pod tenzijama i postavljenim uslovima, saglasnosti nije bilo ni za odobravanje 3,6 miliona iz budžetske rezerve za potrebe Ministarstva odbrane. Umjesto reformi, Vijeće ministara BiH je opredijeljenost za Evropsku uniju iskazalo jednoglasnom odlukom o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara biH. Kad ne može konkretno, može barem deklarativno.

„Onda se ovdje u Sarajevu razvija atmosfera i priča da neko nešto uslovljava, da neko nešto ne razumije. Šta neko ne razumije? Pustite više te sarajevske žvake. Svako dobro. Ćao“, poručuje ministar Košarac na kraju.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Frontex
0 07.12.2023 21:09
Frontex Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 07.12.2023 18:33
komisija za koncesije BiH Povjerenstvo za koncesije BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 07.12.2023 18:00
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica Sarajevo
0 07.12.2023 08:08
Zukan Helez SNSD Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 21:00
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez Staša Košarac
0 27.11.2023 17:56