videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Proizvođači mesa najavljuju radikalnije mjere zbog carina i prelevmana

Savjet ministara BiH nije podržao prijedlog uvođenja carina i prelevmana na uvoz mesa u BiH. Ovakva odluka Savjeta ministara BiH razbjesnila je proizvođače, koji tvrde da su oštećeni i oni i budžet BiH. Najavljuju radikalnije mjere

Iako su predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dali pozitivna mišljenja, zamisao da se odluka o uvođenju privremenih carina na uvoz mesa u BiH primjenjuje 200 dana od momenta stupanja na snagu, a sve s ciljem zaštite domaće proizvodnje, nije dobila podršku u Savjetu ministara BiH.

„Odbor za ekonomiju, ministrica Bisera Turković je otvorila određeno neslaganje u vezi sa odlukom, iskoristio sam priliku i obrazložio na temelju svih propisa koji su na raspolaganju i na njen zahtjev bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH nisu podržali odluku. Zato odluka nije prošla. Žao mi je. Nastavićemo da tragamo za rješenjem“, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić tvrdi da pojedini tajkuni utiču na pojedine poslanike i odbornike: „Oni onda glasaju kako ovi kažu. I to je van svake pameti“.

Prijedlog, kako je navedeno u saopštenju ministrice Turković, nije prošao proceduru propisanu relevantnim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što predstavlja proceduralno kršenje SSP-a. Odbijanje prijedloga, tvrde u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, obrazloženo je i bojazni da će biti ugroženi mesoprerađivački kapaciteti u BiH te da bi odluka o uvođenju prelevmana i carina na uvoz u BiH mogla imati recipročne mjere u EU.

„Ja smatram da trebamo razgovarati sa EU i da na temelju analiza i statistike ta pitanja otvorimo na najkvalitetniji način, apostrofirajući da je za nas tržište EU značajno. I onda imamo argumentaciju - ne možemo podržati odluku jer ne znamo šta će biti sa drugim proizvodima. A zašto se ne pitamo zašto EU nije dozvolila nama izvoz crvenog mesa u zemlje EU“, naglašava Košarac.

S druge strane, proizvođači su jasni - ako ne uslijedi blokada uvoza, uslijediće blokada institucija.

„Ovo se mora raditi na nivou čitave države. Mora se sjesti. Ja sam prvi da se te blokade prave“, poručuje Radić.

Farmeri upozoravaju da je sektor agrara doveden na ivicu opstanka. Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine, tokom 2005. godine, prema samo jednoj tarfinoj oznaci, vrijednost robe koja je uvezena u BiH iznosila je 40.492 marke, da bi u 2018. godini iste te tarifne oznake u BiH bilo uvezeno skoro 99 miliona maraka.

federalna.ba/Ivana Đurđević-Bajić

meso