videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 2)

Pritisci na bošnjačke povratnike u mostarskom gradskom području Jug

Nakon što je HNS tj. HDZ Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru podnio krivične prijave zbog, kako su naveli, neregularnosti tokom izbora u Mostaru, bošnjački povratnici na gradsko podučje Jug žale se da su izloženi prijetnjama i pritiscima. Navode da je sve počelo nakon objave rezultata mostarskih lokalnih izbora i reakcije HDZ-a.

Gubavica, Pijesci, Hodbina i Buna su povratnička naselja u južnom području Mostara. Ovdje su se još prije više od dva desetljeća vratili Bošnjaci protjerani iz svojih kuća tokom 1993. godine. No, ovih dana, kažu, izloženi su maltretiranju. Jedan od onih kojem je policija došla u kuću je i Miralem Mezit. Vidno potresen govori: “Ovo nije ništa drugo već maltretiranje i zastrašivanje! Vraćanje na onaj period ratnih ‘90-ih godina. Teže mi je samo što ja moram porodicu smirivati i objašnjavati zašto dolazi meni policija. Nije MUP samo za jedan narod i jednu stranku. Ili bar ne bi smio biti! Oni dobro znaju da su uzurpirali MUP u Mostaru! Ministar policije se mora pokrenuti iz Sarajeva i reagovati. I ovo je država Bosna i Hercegovina”.

U Udruženju povratnika na mostarsko gradsko područje Jug su ogorčeni. Predsjednik tog udruženja govori da je narod gnjevan. “Evo ja, prije nego što sam došao ovdje, u zadnji čas sam uspio spriječiti jednu opštu blokadu puta M17, u znak protesta, gnjeva, bunta… Ja ne znam šta nosi dan, šta nosi noć! Stanje je sve alarmantnije iz dana u dan. I danas su ljudi privođeni u Policijsku upravu Mostar, da daju izjave odakle ih ovdje. Maloprije su mi javili da je pozlilo supružnicima Rahimić, u Policijskoj upravi Mostar. Supruzi je ubijen otac 1993., a suprug je te iste godine prebijen u logoru. Oni su se vratili ovdje. Imaju po 70 godina. I možete zamislili, njih su priveli da ih pitaju odakle vi u svojoj kući, odakle vi na svome gruntu, odakle vi na svome ognjištu?! Ja u ime povratnika izražavam javni protest, način na koji Policijska uprava prikuplja određene podatke s terena, upada u domaćinstva. Krivične prijave nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor BiH, podnesene prema Tužilaštvu HNK-a su pucanj u prazno. HNS tj. HDZ na ovaj način sa sebe želi skinuti jednu vrstu odgovornosti zbog izbornog rezultata kojim nisu zadovoljni”, kaže Ibrahim Rahimić.

Prijava o takvim postupcima policije nema

Iz MUP-a HNK kažu da prijava o takvim postupcima policije nemaju.

“Mi to nemamo evidentirano u biltenu dnevnih događanja. Šta mi radimo? Mi samo provodimo mjere Stožera civilne zaštite, te objekte do 23 sata, te zabranu kretanja posilje 23 sata. Navode o saslušavanju i privođenju nemamo”, ističe glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić. Moguće je da je policija uručila pozive Tužilaštva. Kažu da je to njihov posao, no nemaju saznanja o kakvim je pozivima riječ.

“Policija mora uručiti poziv. On dođe na nadležnu upravu, tj. stanicu i policija ga uručuje građanima koji su na tim adresama”, kaže glasnogovornik kantonalnog MUP-a u Mostaru.

Tužilaštvo HNK-a Mostar postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja 

Iz Tužilaštva HNK oglasili se se pisanim reagovanjem. Uz ostalo navode: „Tužilaštvo HNK-a Mostar postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNK, te je od nadležnog MUP-a, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava, u cilju utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinilaca, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima. Tužilaštvo HNK najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima poduzimaju ciljano na štetu bilo kojeg naroda i u korist nekog političkog subjekta, te ih ovom prilikom ne želimo komentirati. Tužitelji Tužilaštva HNK Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i u skladu sa svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulisana prava i obaveze tužilaštava u BiH, te će tako raditi i ubuduće“.

HDZ BiH smatra da su pokradeni na izborima

Iz HDZ-a BiH, koji su podnijeli prijave u Tužilaštvo, smatraju da su pokradeni na izborima i da mandati za Gradsko vijeće Mostara s područja Jug pripadaju njima.

“Kad Tužiteljstvo provede istražne radnje, okonča istragu, podigne eventualno kaznene prijave ili dobije bilo kakav epilog unutar tih institucija, SIP ocijeni da je to utjecalo na izborni rezultat, taj mandat se mora oduzeti SDA-u i dodijeliti HDZ-u BiH. Kad će to biti, ključno je pitanje” govori Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ-a. 

Čović: Neka institucije rade svoj posao

Neka institucije rade svoj posao, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nakon optužbi da policijsko-pravosudni organi HNK-a rade u njegovu korist, a zbog saslušanja Bošnjaka koji su u prošloj godini promijenili mjesto prebivališta, a koje je Čović optužio za izb...

Da se situacija u Mostaru komplikuje potvrđuje i sastanak boračkih organizacija, na kojemu su učestvovali i predstavnici ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, a na kojem se razgovaralo o problemima s kojima je suočena povratnička populacija, nakon održavanja lokalnih izbora u Mostaru. Oni su izrazili svoje ogorčenje postupanjem prema povratnicima Bošnjacima, te zatražili reakciju i zaštitu viših nivoa vlasti.

federalna.ba

Mostar HDZBiH HNS izbori