videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini povučen s dnevnog reda NSRS-a

Narodna skupština Republike Srpske zakazala je za ovaj utorak redovnu sjednicu na kojoj bi jedna od tačaka, ponovo, trebalo biti pitanje državne imovine, to jeste službeno, Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je već više puta obarao Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Međutim, samo dan prije sjednice ovu je tačku na volšeban način povukao predlagač - Vlada RS-a.

Dva puta usvajan i dva puta stavljan van snage odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i Christiana Schmidta. Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio je najavljen kao treća tačka dnevnog reda sjednice parlamenta RS-a, koja počinje sutra.

“Dogovorili smo se da nepokretna imovina koja je u funkciji javne vlasti bude u svojini RS-a i da ne dozvolimo nikakvu mogućnost da akcijama nelegalnog visokog predstavnika ili Ustavnog suda bude zloupotrijebljena”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Ipak, samo dan prije sjednice Vlada je povukla ovaj zakon iz skupštinske procedure, što je potvrdio i sam Stevandić. Predstavnici Vlade danas nespremni za odgovor zbog čega je to urađeno.

Pomalo iznenađujuće, ali čini se da ni poslanici, baš iz redova SNSD-a, nisu znali da je zakon povučen. Za glasanje su već bili spremni.

“I raniji pokušaj visokog predstavnika da ospori ovakav zakon nama daje za pravo da ponovo odlučujemo o tim pitanjiima. Ta pitanja o kojima ćemo mi ponovo i po treći put odlučivati definisana su i dejtonskim sporazumom i ustavom”, rekla je Ranka Perić-Romić, poslanik SNSD-a u NSRS-u.

Iz opozicija kratko komentarišu: Dodika podsjećaju da se mora držati zaključaka Narodne skupštine kada je riječ o dogovorima s partnerima na nivou Bosne i Hercegovine, a povlačenje zakona dan pred sjednicu nazivaju simptomatičnim.

“Očekivati je da je posrijedi opet neka politička trgovina, a znamo da od SNSD-ovih trgovina korist imaju samo oni i njihovi tajkuni, a Republika Srpska redovno gubi. Vidjećemo šta će se desiti, samo se nadam da od velike ‘borbe’ za imovinu ne ostanu samo bilbordi koji će izblijediti nakon prvih jesenjih kiša”, izjavio je Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Politički analitičari kažu da je dobro što je zakon u ovom trenutku skinut s dnevnog reda.

„Možda je Vlada RS-a napokon shvatila da ne može ovim rješenjem i na ovaj način jer ono neće proći. Prosto je, proći će u NSRS-u, ali je vrlo vjerovatno ovakvo zakonsko rješenje ponovo čekala ista sudbina. Pitanje je ko bi prvi intervenisao - da li visoki predstavink ili Ustavni sud”, kaže politikolog Stefan Blagić.

Dodaje da je zakon vjerovatno povučen pod pristiscima i da je jedino logično rješenje da se napravi dogovor o ovom pitanju. To što dogovora nema već duže od jedne decenije daje nam za pravo da smatramo da ovo pitanje neće biti riješeno ni u skorijoj budućnosti, zaključuje Blagić.

federalna.ba

NSRS
imunitet NSRS Milorad Dodik Nenad Stevandić
0 02.12.2023 18:27
Jeanne Shaheen NSRS Nenad Stevandić
0 03.11.2023 19:50
NSRS Zakon o državnoj imovini
0 01.11.2023 18:12
Milorad Dodik Sud BiH NSRS
0 27.10.2023 20:55
Branislav Borenović NSRS slikanje listića listić
0 25.10.2023 20:04