Svi zastupnici podržali hitnu proceduru ukidanja PDV-a na doniranu hranu
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Svi zastupnici podržali hitnu proceduru ukidanja PDV-a na doniranu hranu

Kako je na svom Twitter profilu objavio zastupnik SDP-a Saša Magazinović svi zastupnici podržali su hitnu proceduru za Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. Izjašnjenje o zakonu će se održati danas popodne. "Divna i neobična situacija u Parlamentu BiH", napisao je Magazinović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine danas je na sjednici obavio raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Klub DF-a uputio je taj prijedlog u parlamentarnu proceduru, a radi se o pravu na izdavanje znaka pristupačnosti, odnosno osobama sa invaliditetom koje imaju pravo na tu oznaku. Prijedlog podrazumijeva da se minimalni procenat invaliditeta za ostvarivanje prava na znak pristupačnosti spusti na 80 posto, a tokom rasprave je iskazana podrška ovoj humanoj inicijativi. 

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagači poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago, u prvom čitanju, uz mišljenje Ustanopravne komisije, koja smatra da ovaj zakon nije usklađen sa ustavnopravnim sistemom BiH.

Predlagači su naveli da je, s obzirom na to da je BiH obalna zemlja, potrebno da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Tokom diskusije poslanik Jasmin Emrić (NES) pozvao je poslanike da odbiju negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, dok je šef Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić rekla da je mišljenje te komisije utemeljeno.

Poslanici su obavili i raspravu o Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koji je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, a predlagač u prvom čitanju je poslanik Saša Magazinović. Tim izmjenama se predlaže da se onemogući da zatvorska kazna bude zamijenjivana novčanom, čak i u slučaju kad je riječ o presudi za ratni zločin koja ne prelazi godinu dana.

Taj zakon, kako je rekao Magazinović, šalje poruku, ne da institut otkupa kazne ne treba da postoji, nego da institut otkupa kazne ne treba da postoji kada je neko presuđen za ratni zločin.

Stav Magazinovića je da bi poslanici svojim glasanjem trebali zatražiti da Ustavnopravna komisija još jednom razmotri to pitanje.

Tokom diskusije je rečeno da pitanje otkupa kazne nije riješeno na isti način u entitetima, a poslanik Milorad Kojić (SNSD) je rekao da Magazinovićev prijedlog zakona neće biti primjenjiv, tako da smatra da je Ustavnopravna komisija donijela ispravnu odluku i da ovaj akt treba povući iz procedure.

Na sjednici je u prvom čitanju obavljena i rasprava o prijedlogu izmjene Zakona o državljanstvu BiH, koji ranije nije dobio “zeleno svjetlo” Ustavnopravne i Zajedničke komisije za ljudska prava.

Predlagač ovog zakonskog rješenja poslanik Denis Zvizdić rekao je da ovakvi stavovi komisija ne idu u prilog državljanima BiH koji žive van BiH i željeli bi da ponovo imaju državljanstvo BiH.    

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica