Plenković predstavio novi vladin paket mjera za zaštitu od rasta cijena
(Izvor: Vlada RH)

Plenković predstavio novi vladin paket mjera za zaštitu od rasta cijena

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas u Zagrebu novi vladin paket mjera za zaštitu od rasta cijena vrijedan 1,7 milijarde eura kojim je predviđen nastavak ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica i energije.

Najveći dio četvrtog paketa vladinih mjera odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije za šta će država obezbijediti 1,181 milijardu eura, a za zaštitu od inflacije 169 miliona eura. Uz to je oko 347 miliona eura namijenjeno kao podsticaj ciljnim grupama, poput nezaposlenih i samostalnih umjetnika.

"Cilj Vlade je dati odgovor na energetsku krizu s kojom smo suočeni i koja je globalna", rekao je premijer.

Uz produženje ograničenja cijena struje i plina, vlada će nastaviti da ograničava i cijene osnovnih životnih namirnica, uz manje izmjene.

Premijer je rekao da je zbog moguće nestašice svinjskog mesa (lopatica i vrat), vlada te proizvode skinula s liste, ali je na nju uvrstila carsko meso po cijeni od 3,79 eura po kilogramu.

Suncokretovo ulje koštaće 1.72 eura, litra mlijeka s 2.8 odsto mliječne masti 0.98 eura, dok će se glatko brašno tip 500 prodavati po 0.80 eura, a oštro tip 400 po 0.83 eura po kilogramu.

Bijeli šećer će koštati 1.33, cijelo pile 3.32 eura, a kilogram svinjskog mljevenog mesa 4.11 eura.

Cijena struje neće se mijenjati još najmanje šest mjeseci, za domaćinastva ostaje 0.059 eura, a potrošnja preko 2.500 kWh je 0,088 eura.

federalna.ba/Beta

Hrvatska