Prekinuta sjednica Vijeća ministara: hrvatski ministri protiv dnevnog reda
(Izvor: Arhiva)

Prekinuta sjednica Vijeća ministara: hrvatski ministri protiv dnevnog reda

Sjednica Vijeća ministara prekinuta je danas u Sarajevu nakon što su ministri iz reda hrvatskog naroda glasali protiv dnevnog reda.

Na današnjoj sjednici trebalo je da se raspravlja o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra iduće godine. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara predložilo je ovu odluku, kao i odluke o dopuni odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, te o kvalitetu tečnih naftnih goriva, saopšteno je ranije iz Vijeća ministara.

U drugom krugu glasanja, danas je trebalo da se raspravlja i o nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske" i o nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije".

Na predloženom dnevnom redu bio je i zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića za razrješenje sa dužnosti zbog ispunjenja uslova za penziju, kao i zahtjev za razrješenje sa dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje, na prijedlog ove agencije.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje je Muamer Bandić.

Ministarstvo finansija i trezora u Vijeća ministara predložilo je nacrt sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, što je drugi projekt podrške zapošljavanju.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova u Vijeću ministara ministri su trebali razmatrati i nacrt zakona o inostranim poslovima BiH, Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, preložilo je Ministaravo pravde u Vijeću ministara, dok je Ministartsvo odbrane predlagač nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. 

federalna.ba/Srna

Vijeće ministara BiH prekinuta sjednica
rukovodstvo Komisija Vijeće ministara BiH
0 08.12.2022 12:26
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 27.11.2022 18:15
Vojin Mitrović Vijeće ministara BiH
0 17.11.2022 22:46
Dragan Čović Lidija Bradara Borjana Krišto Vijeće ministara BiH
0 28.10.2022 16:58
Vijeće ministara BiH Zapadni Balkan lične karte
0 27.10.2022 13:16
Vijeće ministara BiH odgođena sjednica
0 20.10.2022 11:53