Predsjednica Slovenije posjetila NATO Štab Sarajevo
(Izvor: AA)

Predsjednica Slovenije posjetila NATO Štab Sarajevo

Zamjenik komandantice NATO Štaba Sarajevo, brigadir Bahri Yildiz, sastao se danas u kampu Butmir s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, brigadir Yildiz je zahvalio Sloveniji na predanom doprinosu timu NATO Štaba Sarajevo, kao i kontinuiranom partnerstvu s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

„Brigadir Yildiz je također zahvalio Sloveniji na doprinosu paketu za izgradnju odbrambenih sposobnosti BiH, čiji je jedan dio pokazan prošle sedmice tokom posjeta delegacije Sjevernoatlantskog vijeća kasarni Rajlovac“, navodi se u saopštenju iz NATO Štaba Sarajevo.

Dodaje se da su obje strane naglasile koristi od uzajamne pomoći između Slovenije i Bosne i Hercegovine u slučaju prirodnih katastrofa, kakve su bile poplave koje su pogodile BiH 2014.godine, kada su pripadnici Vojske Slovenije došli pomoći lokalnim zajednicama u sanaciji, kao i angažman resursa OS BiH na pomoći slovenačkom narodu nakon razornih poplava u ljeto 2023.godine.

Tokom posjete, predsjednica Pirc Musar iskazala je snažnu opredijeljenost za evropske i euroatlantske integracijske procese BiH, te daljnje jačanje sposobnosti Oružanih snaga BiH.

federalna.ba/AA

Nataša Pirc-Musar