Predsjedateljica Krišto i glavna tajnica RCC-a Bregu o jačanju regionalne suradnje

Predsjedateljica Krišto i glavna tajnica RCC-a Bregu o jačanju regionalne suradnje

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlindom Bregu o provedbi projekata i modalitetima jačanja suradnje u jugoistočnoj Europi.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, tijekom sastanka predsjedateljica Krišto je istaknula važnost jačanja suradnje u regiji koja će doprinijeti gospodarskom i socijalnom napretku, razvijanju infrastrukture i energetike, unaprjeđenju vladavine prava i sigurnosti u korist svih žitelja regije.

Dodala je da je prioritet rada Vijeća ministara BiH intenziviranje regionalne suradnje i povezivanje sa susjedima kao integralni dio procesa europskih integracija.

Glavna tajnica RCC-a Bregu izrazila je očekivanja da će zemlje Zapadnog Balkana uskoro završiti ratifikaciju potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje s osobnim iskaznicama  u regiji te međusobno priznavanje sveučilišnih diploma i stručne spreme.

Predsjedateljica  Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH polovicom travnja usvojilo i uputilo Predsjedništvu BiH Informaciju o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa, s ciljem ubrzanja procesa njihove ratifikacije. Riječ je o dva sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija te o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Dodala je da predano radi na postizanju konsenzusa glede trećeg sporazuma koji se odnosi na putovanja s osobnim iskaznicama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji će se održati u Sarajevu u listopadu 2023. godine u okviru Berlinskog procesa i Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan, nakon odluke Vijeća ministara da Bosna i Hercegovina bude zemlja domaćin, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Majlinda Bregu