Predložen pritvor za Vanju Vukovića osumnjičenog za ometanje rada pravosuđa
(Izvor: Fena/Arhiva)

Predložen pritvor za Vanju Vukovića osumnjičenog za ometanje rada pravosuđa

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji postupa u predmetu Dalibor Railić i drugi, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Vanju Vukovića (1985.) iz Prijedora.

Mjera pritvora predložena je iz opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni Vuković pod istragom je Tužilaštva BiH i policijskih agencija i sumnjiči se za ometanje istrage, odnosno da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organiziranog kriminala, tražeći da promjeni iskaz. Radi se o svjedoku koji je dao iskaz u predmetu protiv optuženog Dalibora Railića i drugi, a naročito na okolnosti teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika prijedorske krim policije.

Nakon što su prikupljeni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenog, on je lišen slobode, a sumnjiči se za krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ-a BiH.

Lišenje slobode rezultat je operativne akcije koju su uz nadzor tužioca, proveli policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH . 

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH