Ima li u Mostaru novih političkih partnerstava?

Ima li u Mostaru novih političkih partnerstava?

Rok za prijavu koalicija i listi nezavisnih kandidata na ovogodišnjim Lokalnim izborima ističe sutra.

U Mostaru su već formirani koalicioni partneri u nešto izmijenjenom sastavu od prošle godine, a dok je najviše stranaka koje su odlučile same nastupati. Državna koalicija Trojke i partnerski odnos sa HDZ-om nije preslikano na mostarsku političku scenu.

Poznati su gotovo svi koalicioni partneri u Mostaru. SDA je i ove godine najavila da će nastupati pod imenom Koalicija za Mostar koju čine zajedno sa BPS-om Sefera Halilovića i BH Zelenim, što je znatno manji broj partnera u odnosu na prošle izbore.  S druge strane,  DF, NES, SBiH i PMP sastavili su svoju koaliciju.

„Znači već u januaru se nagovijestila kontura četiri stranke koje čine koaliciju, tu znamo da je DF, NES i SBiH i PMP i u tom smislu mi to poštujemo. Poštujemo da se na takav način okupe“, izjavio je Alis Čolaković, predsjednik GO SDA Mostar.

I dalje iz redova SDA pozivaju sve stranke sa probosanskim djelovanjem, da podrže kandidata za gradonačelnika kojeg oni predlože. Stranka sa najvećim brojem vijećnika u Mostaru, HDZBiH, ići će samostalno, najavio je prvi čovjek ove stranke. 

„Pošto su lokalni izbori većina ići samostalno na te izbore, do sredina gdje smo izloženi brojnosti hrvatskog naroda u odnosu na drugi ili treći narod ovisi o kojem se lokalitetu radi“, rekao je  Dragan Čović, predsjednik HDZBiH i HNSBiH.

I iz redova mostarskog SDP-a  najavili su da će  imati svog kandidata za prvog čovjeka grada, ali za razliku od državne koalicije, u Mostaru, idu samostalno.

„Ono što SDP vrlo jasno želi naglasiti da ćemo predizbornu kampanju izaći sa vrlo jasnim stavom ko je kandidat za gradonačelnika. Koja su naša ključna obećanja i na koji način ćemo voditi kampanju bez bilo kakve teške retorike. Građanima grada Mostara je dosta prepucavanja, patriota, izdajnika, sve nas je manje u gradu. Mi ćemo ove izbore voditi onakvim kakvi jesu, a to su komunalni izbori“, poručio je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

Još jedna opoziciona stranka u Mostaru nastupa samostalno, a to je HRS koji je na prošlim izborima osvojio tri mandata.  Ove godine, nadaju se boljim rezultatima.

„Idemo samostalno u izborni proces u Mostaru i samostalno ćemo djelovati i na prošlim izborima smo imali dobar uspjeh, sad na ovim očekujemo još bolji“, naglasio je  Slaven Raguž, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik HRS.

Na ovim izborima prijavljeno je i nekoliko samostalnih kandidata. Boška Čavar koja je u saziv Vijeća prošle izbore ušla kao članica Naše stranke, sada će nastupiti kao samostalni kandidat. Loš izborni rezultat iz 2020. godine nije obeshrabrio ni mostarski HDZ 1990 koji nastupa pod kampanjom Mostar-Grad protiv građana. Jasnija slika politika koje će tražiti svoje mjesto u Gradskom vijeću Mostar, biće sutra, kada CIK objavi rezultate svih prijavljenih političkih opcija.

federalna.ba

Mostar