videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Poziv Vladi FBiH iz Zavidovića da se raskine ugovor za Krivaju

Bivši radnici Krivaje Zavidovići jutros su na zboru radnika uputili zahtjeve Vladi Federacije da se hitno uključe u rješavanje problema radnika. Njihov osnovni zahtjev je uvezivanje radnog staža za 102 radnika koja su stekla uvjete za mirovinu u ovoj i prošloj godini. Krivaja je prije 8 godina prodata tzv. ortačkoj grupi, ubrzo nakon toga stala je proizvodnja, a radnici su ostali bez osnovnih radničkih prava.

Enver Krdžalić jedan je od bivših radnika zavidovićke Krivaje koji već drugu godinu pokušava ostvariti zasluženu penziju. Svoje pravo ne može koristiti, jer mu nije uvezan radni staž od 2003. godine: “Niko u preduzeće neće ući dok se ne riješe radnici preduzeća. Sva priča - jesu li platili Krivaju - ja sam bio jedan od sudionika potpisaivanja ugovora. Tad je bio premijer Nikšić. Kad smo potpisali ugovor, da firma koja nije bila fiktivno sposobna da uđe, koja prije na 3 dana otvara firmu bez uposlenih, bez prihoda i bude jedan od kupaca Krivaje - to je bruka i sramota”.

Na uvezivanje staža čekaju i 102 radnika koji iz godine u godinu prate nove konkurse Vlade Federacije BiH kako bi bar jedan dio radnika mogao otići u penziju. Međutim, 300.000 maraka koje Vlada odobrava po preduzeću, nije dovoljno.

“Po radniku su ogromna sredstva. Za jednog radnika treba da se uplati od 20 do 25 hiljada maraka da bi on bio penezionisan. Mi možemo da računamo na 15 do 17 radnika da se može penzionisati, što je malo”, navodi Ramiz Mujić, bivši radnik Krivaje Mobel Zavidovići u stečaju.

 

Radnici ukazuju na kriminalnu privatizaciju, što je potvrđeno i revizijom, a sudskim procesima koji se vode zbog Krivaje pokušava se dobiti vrijeme, te ukazuju da ovo nije bila klasična prodaja preduzeća već unovčavanje stečajne imovine za koju važi Zakon o stečaju.

“U ugovoru piše - ima potpisan ugovor između Vlade Federacije, ortačke grupe i predstvanika radnika - da u roku otplate kredita 72 mjeseca su obavezni držati radnike, ispunjavati prema njima obaveze iz prethodnog ugovora koje su imali prije privatizacije, što ništa nije urađeno, a i potvrdom Razvojne banke je potvrđeno da ni jedna marka kredita nije plaćena”, podsjeća Mujić.

Prestanak proizvodnje u Krivaji utjecao je i na ostale stanovnike Zavidovića. Gradonačelnik Hašim Mujanović (NES) na prethodno održanim sastancima sa predstavnicima Vlade Federacije zatražio je da Vlada, kao vlasnik, raskine kupoprodajni ugovor s ortačkom grupom nakon čega bi se grad zadužio i kreditnim sredstvima otkupio Krivajin kompleks: “Tako bismo napravili slobodnu industrisjku zonu na nekih 500 duluma i to bi bila najveća industrijska zona gdje bi smo mogli uvesti privrednike da slobodno rade bez bilo kakve naknade. Dakle - to je naš cilj”.

Zbog kompleksnosti situacije u ponedjeljak će biti održana sjednica Gradskog vijeća Zavidovići na kojoj će biti razmatrano rješenje o statusu radnika Krivaje Zavidovići, ali i moguća kupovina ovog kompleksa radi izgradnje prosperitetne industrijske zone.

federalna.ba

Krivaja Zavidovići
Rukomet rukometna reprezentacija BiH Zavidovići
0 22.05.2024 13:32
Zavidovići komunalno poduzeće smeće
0 25.03.2024 18:11
MUP ZDK akcija Zavidovići Kakanj
0 13.12.2023 09:46
Zavidovići smeće čišćenje akcija čišćenja
0 12.10.2023 22:16