videoprilog Belme Brigić (Dnevnik 2)

Potpredsjednica VSTV-a podnijela ostavku

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Biljana Simeunović podnijela je ostavku na ovu funkciju. Kao ključni razlog navela je neslaganje s politikom predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije i direktora Sekretarijata Admira Suljagića. Optužila ih je da odluke donose bez konsultacija s članovima Vijeća.

Ostavku je predala pismenim putem. “Imam dovoljno staža u pravosuđu i ličnog integriteta da ne pristajem da budem poslušni službenik ili projektno osoblje Sekretarijata, odnosno direktora”, navodi u obrazloženju.

“Bilo je neugodnih situacija. Rijetko komuniciranje. Neću da preuzmem na sebe odgovornost za ono što ne mogu da obavljam. Nadzor nad Sekretarijatom VSTV-a ne mogu obavljati jer to direktor ne dozvoljava. Neću da me se izjednačava s tom vrstom politike, radim savjesno i imam ugled. Želim da se iz tog dijela izmaknem. Vrijeme mogu korisno iskoristiti kao tužilac, a ne ovako”, navela je Simeunović.

Navedene optužbe demantovao je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. Nikome od članova Vijeća ništa nisam sugerisao, istakao je, te najavio da će se o ovim optužbama razgovarati i biti otvorena šira diskusija na narednim sjednicama.

“Niti njima niti bilo kojem članu Vijeća nisam pokušao nametnuti kao šef, posebno sugerisati donošenje odluka u radnim tijelima ili neke stvari, niko to nije doveo u pitanje, imaju sve te stvari u vodu ja ne prihvatam navode koleginice Biljane”, istakao je Lagumdžija.

Ovakva dešavanja su očekivana i nisu iznenadila poznavaoce prilika, pojasnio je advokat Vlado Adamović. Jasno je da određeni problemi u funkcioniranju VSTV-a odavno postoje.

“Kada imate takvu strukturu koja do te mjere ojača da oni zbog kojih je ta struktura i formirana postanu manje važni onda dođete u taj problem. Ne liči na političke nesuglasice nego na ono što su mnogi predvidjeli - VSTV je postao administrativni aparat koji je počeo da se bavi sam sa sobom. Sad se postavljalo pitanje ko komanduje u tom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću”, dodaje Adamović.

Lagumdžija je kazao i da žali zbog situacije u koju se dovelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ali i zbog odluke koju je donijela Biljana Simeunović. Inače, Simunović ostaje u toj instituciji kao članica VSTV-a.

federalna.ba

potpredsjednica VSTV BiH ostavka