Potpisan ugovor o dodjeli 50.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Potpisan ugovor o dodjeli 50.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je danas sastanak s potpredsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH) akademikom Mirkom Pejanovićem, a povod je bilo potpisivanje Ugovora o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 50.000 KM koje je Vlada TK prvi puta izdvojila za sufinansiranje programa naučno-istraživačkog rada ANUBiH

Akademik Pejanović ovom prilikom uručio je vrijedna naučna djela premijeru Hodžiću i ministru obrazovanja i nauke TK Elvisu Barakoviću, među kojima je i Spomenica 70 godina ANU BiH.

Premijer Hodžić izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom jer se u ovoj godini obilježava 70 godina rada ANU BiH. Podsjetio je da ANUBiH doprinosi razvoju, unapređenju, promoviranju nauke i umjetnosti i brine o afirmaciji kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH.

- Ovom finansijskim podrškom naučno-istraživačkom radu u okviru ANU-a BiH želimo doprinijeti i društvenom legitimitetu ove ustanove i ukazati na značaj, koji ANU BiH ima u zalaganju, podršci i promoviranju državnosti BiH - kazao je premijer Hodžić.

Ministar Baraković, koji je također prisustvovao sastanku, kazao je da je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i na ovaj način pružilo podršku ANU BiH.

- Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju je također dao podršku ovom projektu, na nama ostaje zadaća da u budućnosti tražimo i dodatne izvore finansiranja za ovu najvažniju instituciju u BiH - kazao je, podcrtavši da je ulaganje u nauku od izuzetnog značaja.

Akademik Mirko Pejanović zahvalio je Vladi TK na podršci naučno-istraživačkom radu.

Pohvalio je odnos Vlade TK prema ulozi i važnosti ANUBiH koji se ogleda, kako je naveo, i u sporazumu kojim je TK osigurao 50.000 KM za naučno istraživačke i umjetničke aktivnosti.

- ANUBiH tokom sedam decenija, putem stotine akademika, naučno-istraživačkih radnika poznatih u BiH i šire, dalo je doprinos društvenom, ekonomskom, kulturnom, tehničkom i svakom drugom razvoju države BiH - kazao je Pejanović, ukazavši i na značajan doprinos akademika s područja TK, saopćeno je iz Vlade TK.

federalna.ba/Fena

ANUBiH
ANUBiH Registar institucija BiH Ministarstvo pravde BiH Josip Grubeša
0 03.03.2021 19:55
BiH ANUBiH Muris Čičić Lidija Lincender-Cvijetić Mirko Pejanović Asif Šabanović Miloš Trifković Marina Katnić-Bakaršić Husref Tahirović Mirjana Vuković Branislava Peruničić Petar Perica Vidić Miodrag Simović Esad Duraković Muhidin Hamadžić Dejan Milošević Enver Mandžić Radivoje Mandić sjednica
0 07.12.2020 18:42