Posljednji ispraćaj Sinead O'Connor u irskom gradu Brayu

Posljednji ispraćaj Sinead O'Connor u irskom gradu Brayu

Slavne ličnosti, obožavatelji i ostali ožalošćeni smrću pjevačice Sinead O'Connor okupili su u utorak u irskom gradu koji je svojevremeno nazivala svojim domom, da joj odaju posljednju počast na dirljivoj procesiji uoči ukopa.

Stotine ljudi okupilo se duž rute pogrebne procesije dok je prolazila duž obale u Brayu, 20 kilometara južno od Dublina, gdje je živjela 15 godina.

Mnogi su spontano pljeskali i bacali cvijeće na prednji dio pogrebnog vozila koje je prevozilo njen kovčeg, a koje je slijedilo Volkswagenov kombi ogrnut LGBTQ zastavama ponosa, i uz njenu muziku.

- Došao sam ovdje danas da odam počast Sinead, legendi kakva je ona bila - rekao je za AFP Liam O'Neill (56), iz obližnjeg Dun Laoghairea.

- Imala je glas   čvrst kao stijena. Bila je izuzetno talentirana i briljantna - dodao je on, noseći majicu s likom O'Connor.

Pjevačica nagrađena Grammyjem, najpoznatija po svojoj obradi pesme "Nothing Compares 2 U" iz 1990. godine, preminula je prošlog mjeseca nakon što je ustanovljeno da ne reaguje na vanjske podražaje kada je pronađena u svom domu u Londonu. Imala je 56 godina.

Pjevač grupe U2 Bono, irski predsjednik Michael Higgins i premijer Leo Varadkar među onima su koji su prisustvovali službi, dok je aktivista i pop zvijezda Bob Geldof bio dio pratnje.

- Izljev tuge i uvažavanje života i rada Sinead O'Connor pokazuje dubok uticaj koji je imala na irski narod - navodi Higgins u izjavi.

Imam Umar Al-Qadri predvodio je dženazu, rekavši da je "čast" biti dio posljednjeg ispraćaja "za kćer Irske".

- Neka njena porodica i voljeni pronađu utjehu u izljevu ljubavi iz svih uglova ove zemlje prema ovoj jedinstvenoj kćeri Irske koja je ganula toliko srca svojim moćnim glasom i nepokolebljivom iskrenošću - kazao je on u oproštajnom govoru.

O'Connor je prešla na islam, promijenivši ime u Shuhada' Sadaqat u 2018. godini, prenosi AFP.

Nakon vijesti o njenoj smrti pristizali su počasti od političkih lidera, pop zvijezda i drugih, a mnogi su hvalili njen moćan glas i spremnost na kontroverzu.

Kolegica, pjevačica Annie Lenox nazvala ju je "lavicom i jagnjetom".

O'Connorovi agenti rekli su da je završila novi album i planirala turneju, kao i film zasnovan na njenoj autobiografiji "Rememberings".

Navodno je obavljena obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti pjevačice, a londonska policija saopćila je da je nije tretirala kao sumnjivu, prenosi  AFP.

federalna.ba/Fena

Sinead O'Connor