Posavski kanton pristupio Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH
(Izvor: Fena/SUFBiH)

Posavski kanton pristupio Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH

Ministar pravosuđa i uprave Posavskog kantona Mirsad Ahmetović, uime Vlade PK, i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Istaknuto je kako se potpisanim ugovorom poboljšavaju prava radnika u javnom sektoru te utvrđena prava i obaveze državnih službenika i namještenika u organima državne službe Posavskog kantona koja proizlaze iz važećih propisa koji utvrđuju radne odnose, plate i druge naknade državnim službenicima i namještenicima.

U procesu pregovora koji su prethodili činu potpisivanja, Kurtović i Ahmetović - kao ovlašteni pregovarač Vlade PK, usaglasili su tekst Ugovora, što je potvrđeno i pripadajućom Odlukom Vlade PK.

Nastavljajući dobru praksu korektnog dijaloga sa socijalnim partnerima, Vlada PK prethodnom je odlukom dala saglasnost na potpisivanje Kolektivnog ugovora i ovlastila resornog ministra da, uime Vlade, potpiše dokument koji obuhvata predstojeći trogodišnji period.

Sindikat je iskazao zadovoljstvo kvalitetnim socijalnim dijalogom sa Vladom PK i nastavkom saradnje a sve u cilju poboljšanja statusa uposlenika i članova jedinog reprezentativnog sindikata u Federaciji BiH, saopćeno je iz te organizacije.

federalna.ba/Fena

Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
Posavski kanton skupština školstvo
0 22.05.2024 08:58
Dan narcisa Posavski kanton rak dojke
0 14.03.2024 17:18
Posavski kanton Vlada Ured za borbu protiv korupcije
0 23.02.2024 09:12
Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
0 21.02.2024 17:21
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kanton Sarajevo Admir Šuvalić Nihad Uk kolektivni ugovor
0 09.02.2024 17:21