Portugal dobio manjinsku Vladu predvođenu socijaldemokratima
(Izvor: Ilustracija/ABCNews)

Portugal dobio manjinsku Vladu predvođenu socijaldemokratima

Portugal je dobio manjinsku Vladu koju podržava samo 80 zastupnika u parlamentu od 230 zastupnika.

U Portugalu je izabrana manjinska Vlada desnog centra na čelu s premijerom Luisom Montenegrom, suočena s teškim zadatkom pronalaženja potpore u najrascjepkanijem parlamentu u posljednjih pet desetljeća.

Na prijevremenim izborima 10. marta koalicija desnog centra Demokratski savez (AD) predvođena Montenegrinovim Socijaldemokratima (PSD) osvojila je najviše glasova, tijesno porazivši vladajuće socijaliste, koji su bili na vlasti posljednjih osam godina.

U parlamentu od 230 zastupnika AD je osvojio 80 mjesta, a Socijalistička stranka lijevog centra (PS) 78 mjesta, dok je krajnje desna stranka Dolov (Chega) treća s 50 mjesta, s kojom nijedna od dvije vodeće stranke nije htjela ući u koaliciju.

Montenegro je poručio da je Vlada odlučna vladati do kraja mandata, a obećao je da će njegova Vlada raditi "skromno, domoljubno i sposobno za dijalog", a isto očekuje i od opozicije.

Za usvajanje zakona, AD će se morati osloniti na podršku ekstremne desnice ili socijalista, što, prema analitičarima, predviđa nesigurnu Vladu.

"Izgledi ne upućuju na političku stabilnost, jer Vlada ima jednu od najmanjih relativnih većina u demokraciji i suočava se sa žestokim protivljenjem snažnije krajnje desnice", rekao je Andre Freire, politolog na istraživačkom sveučilištu ISCTE.

Između ostalog, Montenegro je obećao niže poreze za porodice i firme, veće penzije, te veće plaće za policajce, učitelje i ljekare.

Premijer može neke od tih mjera provući kroz parlament uz potporu opozicije, ali ključno će biti odobrenje budžeta za 2025. godinu.

Glasanje zastupnika protiv budžeta u prošlosti je obično dovodilo do prijevremenih izbora, pa analitičari očekuju da će AD biti prisiljen pregovarati sa socijalistima o planu potrošnje i drugim mjerama.

federalna.ba/AA

Portugal Vlada Socijaldemokrati
Srednjobosanski kanton Vlada plaće
0 23.05.2024 14:06
Portugal Cristiano Ronaldo
0 21.05.2024 15:31
Iran Vlada hitan sastanak predsjednik
0 20.05.2024 08:37
Nizozemska Vlada dogovor Geert Wilders
0 16.05.2024 08:25
Rukomet muška rukometna reprezentacija BiH Portugal
0 12.05.2024 18:47