“Porodični magazin” uz Medicinsku asocijaciju “BIMA” s ponosom za sve učinjeno i darovano Bosni i Hercegovini…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

 

"Dobročinstvo je jedino blago koje se uvećava davanjem…"

 

Cesare Cantù

 

 

“BIMA je nevladino, neprofitabilno Udruženje medicinskih radnika koja se bavi pružanjem zdravstvene zaštite zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama i povratnicima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te socijalno ugroženom stanovništvu, ali i ljudima izvan zemlje za vrijeme prirodnih i drugih katastrofa. Osoblje koje podržava rad BIME, kako navodi predsjednik Medicinske asocijacije “BIMA” Hasan Mrkonja. čine ljekari, stomatolozi, farmaceuti, radiolozi, medicinski laboranti, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, veterinari i studenti medicine, stomatologije, farmacije, zdravstvenih studija i veterine, te pridruženi volonteri drugih struka.

 

 

“Ne potcjenjuj nijedno dobročinstvo pa makar to bilo nasmijano lice prilikom susreta s bratom…”

 

Poslanik Muhammed s.a.v.a

 

 

Zajednički osnovni ciljevi rada su: briga o jedinstvu i dobrobiti medicinskih profesionalaca u Bosni i Hercegovini, mobiliziranje profesionalnih i ekonomskih resursa u cilju osiguranja medicinskog staranja i pomoći pogođenim područjima i ljudima, širenje zdravstvene kulture putem organiziranja predavanja, simpozija i sastanaka, dobrovoljne akcije na terenu, odlazak na stručne sastanke i kongrese kao i organiziranje istih, jačanje saradnje među istraživačima koji se bave zdravstvenim i medicinskim pitanjima za dobrobit naroda i države Bosne i Hercegovine. Ovaj vid djelovanja podrazumijeva:

Specijalistički pregledi – dermatologa, fizijatra, ginekologa, infektologa, interniste, maksilofacijalog hirurga, neuropsihijatra, neurologa, oftalmologa, ortopeda, otorinolaringologa, pedijatra, pulmologa, onkologa i stomatologa.

Dijagnostika: laboratorijska dijagnostika, papa brisevi u ginekologiji, EKG snimanja, ultrazvuk sa tri sonde (štitnjače, abdomena, ginekologija) i mjerenje dioptrije za naočale.

Mentorski rad s mlađim kolegama, te edukacija stanovništva.

 

Od vremena osnivanja BIME 1998. godine, do sada je sprovedeno 100 akcija u Bosni i Hercegovini. Našu stotu akciju zaustavila je pandemija COVID-19. Napokon smo stekli uslove i uspjeli je organizovati 2021. godine. Akcija je održana u mjestu Križevići kod Zvornika. Osim iz Sarajeva, volonteri/učesnici akcije došli su i iz Bihaća i iz Travnika. U akciji je učestvovalo 70 osoba. Svaka akcija podrazumijeva organizovanje tima kojeg čine doktori medicine, stomatologije i veterine, farmaceuti, laboratorijski stručnjaci, te studenti zdravstvenih studija i pridruženi volonteri. Naš tim od obično pedesetak osoba odlazi u povratnička naselja u kojima, u dogovoru sa lokalnom zajednicom, biva stacioniran u objekt koji se prilagodi pregledima stanovništva i u koji se smjeste timovi različitih specijalnosti zajedno sa dijagnostičkim aparatima. Obično imamo trijažni tim, specijaliste interne medicine, stomatološki tim, pedijatrijski tim, specijalistu očne medicine, ultrasoničara, apoteku, veterinarski tim, kojima se priključuju studenti koji stiču nova znanja i vještine. Pridruženi volonteri su naša velika snaga. Oni pomažu da cijela struktura funkcioniše na najbolji mogući način. Po izvršenim pregledima ljekari odrede terapiju, te se podijele lijekovi, pomagala i druga terapija. Naočale se po spisku oftamologa za 15 dana naprave i podijele korisnicima. Prema potrebi pacijenti se smještaju i u Kliničke centre u Sarajevu, Zenici, Bihaću ili Tuzli zbog daljeg ispitivanja, diferenciranja bolesti te operacije i postoperativnog tretmana. Do sada je ovu pogodnost iskoristilo 187 pacijenata. Naši pacijenti su obično stariji povratnici, a često nas obraduju i mlađi ljudi koji svoju budućnost razvijaju u svojim rodnim mjestima i time pomažu razvoju privrede u povratničkim naseljima, što podržavamo i ohrabrujemo. Naši pacijenti uglavnom nemaju zdravstveno osiguranje u mjestu u kojem žive ili zbog okolnosti koje su zadesile našu zemlju nemaju povjerenje u lokalnu zdravstvenu njegu. Od vremena osnivanja uradili smo par miliona specijalističkih pregleda, nekoliko stotina hiljada laboratorijskih pretraga, par hiljada papa testova, par stotina hiljada EKG snimanja, nekoliko hiljada ultrazvučnih pregleda, desetinu tona lijekova, par desetina hiljada podijeljenih naočala, nekoliko hiljada veterinarskih pregleda.

 

Organizovali smo Prvi međunarodni FIMA/BIMA kongres u Sarajevu. Poslali smo desetine članova na edukacije izvan zemlje. Obavili smo desetine edukativnih konsultacija stanovnika u posjećenim mjestima. Ove aktivnosti pretvorene u novac iznosile bi nekoliko stotina miliona maraka. Naše naslijeđe je i zadovoljstvo naših članova obavljenim poslom i uloženim trudom u dobra djela. Njihovi iskreni osmijesi kada daju sve od sebe. Zamislite sve te ljude s osmijesima, a svi su volonteri, niko nije dobio novčanu naknadu za uložene sate i sate rada s pacijentima. Zadovoljstvo ugroženog običnog čovjeka nam je na prvom mjestu. Mi smo ponosni na ovo naslijeđe, koje ostavljamo našim potomcima. Naši članovi ulažu svoje vrijeme, dobru volju i ekspertizu u pomoć ljudima koji nemaju puno izbora, koji su ponekad u vrlo lošem stanju.

 

Članovi BIME su:

Specijalisti raznih medicinskih disciplina (internisti, pedijatri, infektolozi, ginekolozi, urgentolozi, oftalmolozi, okolozi, kardiolozi, dijagnostičari i dr.)

Doktori medicine, stomatologije i veterine, magistri farmacije, inžinjeri medicinsko-laboratorijske dijagnostike

Studenti medicine, stomatologije, farmacije i fakulteta zdravstvenih studija

Medicinske sestre i tehničari

Razni volonteri (inžinjeri elektrotehnike, informacionih tehnologija, profesori jezika, prevodioci, fotografi itd.)

Izuzetno cijenimo svakog našeg člana. Njihov volonterski rad pretvoren u novac značio bi pravo bogatstvo. Mi ih i smatramo pravim bogatstvom, naročito zato što se nesebično ulažu u pomoć drugima. S pravom želimo reći koliko smo ponosni na svakog pojedinca koji čini našu asocijaciju. Ponosno možemo reći da našu asocijaciju čine pravi LJUDI…” - navodi predsjednik Medicinske asocijacije “BIMA” Hasan Mrkonja.

 

"Dati dio sebe, dati ga drugom, ljudski je i nježno i nikad nam ne uzima onoliko koliko nam vraća…"

 

Thomas More

 

 

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin