“Porodični magazin” uz Porodično savjetovalište Kantona Sarajevo ispisuje priču o radostima i ranama iskušenja roditeljstva…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

 

Psihologinja Aldijana Zagorac o posebnosti roditeljstva uz preporuku stranica priručnika “Korak do roditeljstva” Porodičnog savjetovališta Kantona Sarajevo i obilje savjeta za buduće roditelje...

 

 

"Vaša djeca nisu vaša djeca. Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom. Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli jer ona imaju vlastite misli. Možete okućiti njihova tijela, ali ne njihove duše jer njihove duše borave u kući od sutra koju vi ne možete posjetiti, čak ni u svojim snovima. Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas jer život ne ide unatrag niti ostaje na prekjučer. Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele. Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti i On vas napinje svojom snagom da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko. Neka vaša napetost u Strijelčevoj ruci bude za sreću jer kao što On ljubi strijelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje…"

 

 

Kahlil Gibran

 

 

 

Psihologinja Diana Baumrind prepoznala je tri glavna roditeljska stila u ranom razvoju djeteta:

 

 

  1. Autoritativan ili dosljedni stil kombinira čvrstu roditeljsku kontrolu i emocionalnu toplinu. Autoritativni roditelji oslanjaju se na podržavanje poželjnih ponašanja i rijetku primjenu kazne. Roditelji su svjesniji djetetovih osjećaja i sposobnosti te podržavaju razvoj djetetove autonomije u razumnim granicama.

 

  1. Popustljivo roditeljstvo uz koje se roditelji prvenstveno oslanjaju na razgovor i pojašnjavanje, bez jasno postavljenih granica. Roditelji su nezahtjevni, pa stoga u ovom roditeljskom stilu ima malo kazne ili izričitih pravila. Ovi roditelji kažu da su njihova djeca slobodna od vanjskih ograničenja. Djeca popustljivih roditelja općenito su sretna, ali ponekad pokazuju nisku razinu samokontrole i samopouzdanja jer nemaju kućnu strukturu.

 

  1. Neuključeni, indiferentni ili zanemarujući roditeljski stil je prisutan kada su roditelji često emocionalno ili fizički odsutni. Imaju malo ili nimalo očekivanja od djeteta, malo s njim komuniciraju i redovito nemaju komunikaciju te ne reagiraju na djetetove potrebe. Često nemaju kontrolu nad djetetovim ponašanjem i ne postavljaju granice. Često postoji veliki jaz između roditelja i djece sa takvim roditeljskim stilom. 

 

 

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin