“Porodični magazin”: Udruženje žena “Biser” Donja Gračanica uz plemenitost djela u mubarek mjesecu ramazanu…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

 

“Izvadite biser iz njegove školjke, dragulj iz njegove riznice i svjetlo iz sehare koju ste zaključali. Promijenite ono što je u vašim dušama da bi Stvoritelj promijenio vaše stanje nabolje. Prionite na rad da bi vam pero sudbine zapisalo ono sa čime ćete biti zadovoljni. Volite jedni druge da bi odredba Stvoritelja bila u znaku vašeg napretka..."

 

 

dr. Mustafa Mahmud

 

 

 

Biser je obgrljen legendama kao najsretniji od svih dragulja. U drevnoj Grčkoj riječ biser označavala je savršenu čistoću, a u starom Rimu ljupkost i uživanje. Egipatska kraljica Kleopatra posegnula za tajanstvenom moći bisera. Svijet legendi čuvaju njenu tajnu. Prekrasna Kleopatra rastopila je bisere u prah kako bi zavela svog voljenog Marka Antonija.

Jedna indijska slika prikazuje princezu kako sastavlja ogrlicu od bisera ubranih sa bambusa. Na slikama ratnika koji polaze u bitku, mogu se uočiti štitovi optočeni biserima koji bi ih čuvali na njihovim putovanjima.

Niske bisera simbolizirale su ljubav u Indiji i Perziji. Stari Perzijanci su od zdrobljenih ružičastih bisera, zlatnog praha i ambre pripremali potrebnu ljekovitost koja će darovati zdravlje, ljubav i sreću.

 

O ljekovitosti Udruženja žena “Biser” Donja Gračanica, uz mubarek mjesec ramazan, priču nam daruje predsjednica Udruženja Maida Šabanović.

 

 

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin