videoprilog Dejane Šešlija (Dnevnik 2)

Popušta li Čović?

Izmjene Izbornog zakona opet su bile tema razgovora predsjednika SDA i HDZ-a BiH. Da li je Čoviću postalo jasno da bez izmjena Ustava nema ni promjene Izbornog zakona?

Izmjena izbornog zakona za lidera HDZ-a BiH prioritet je duže od deceniju. Konkretan prioritet na kome teži jeste legitimno predstavljanje koje bi mu garantovalo siguran povratak u fotelju u Predsjedništvu BiH u kojoj od posljednjih opštih izbora ne sjedi. I tu pravi interes staje. No, šta je sa Sejdićem i Fincijem koji, bez promjene Ustava, mogu samo da maštaju o toj poziciji. Donedavno Čović je uvjeravao da bi izmjenama izbornog Zakona, a bez diranja Ustava, to mogli i oni. Kako - nikome, pa ni njegovom partneru nije bilo jasno. Danas, pristaje na savjete.

- Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugom neće birati predstavnike. Ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama i Ustavnog suda i suda u Strazburu. I zbog toga smo i kazali ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju, kada je u pitanju ustav federalni ili državni, naravno da smo tu treba mijenjati čitav Ustav – kazao je Čović nakon sastanka s Izetbegovićem.

Predsjednik SDA je istakao da HDZ shvata "da nećemo moći bez ustavnih promjena, izvjesnih manjih promjena u smislu amandmana, da nećemo moći uraditi to ni u Federaciji ni na državnom nivou". Prema njegovim riječima, to je rečeno i od prijatelja iz Amerike da to neće tako ići.

Upravo su ti prijatelji pogurali promjenu Čovićevog stava. Konkretno, specijalni predstavnik SAD-a za Matthew Palmer, koji je prvo razgovarao s jednim, a onda sa oba stranačka lidera. No, ne trčimo pred rudu. Te izmjene Ustava Čović na svom twitu nije ni spomenuo. U obraćanju nemušto ih se dotakao jednom, a svoje legitimno predstavljanje naglasio više puta.

- Kada je u pitanju Predsjedništvo, takođe, konkretno da hrvatski narod ima mogućnost izabrati svog legitimnog predstavnika – rekao je Čović.

Predstavnici SDA i HDZ BiH razgovarali o Izbornom zakonu i funkcioniranju FBiH

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su večeras u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjma vezanim za Federaciju BiH.    Kako...

Ono što bi takođe moglo ići malo težim putem jeste savjet, da ne kažemo naređenje, prijatelja iz Amerike da se u ovaj posao koji sada rade samo SDA i HDZ BiH uključi interresorna grupa koja bi tek trebalo da bude formirana.

- Oni insistiraju da se predstavnici CIK-a uključe u tu interresornu grupu – istakao je Izetbegović.

- Rekao sam šta mislim o Središnjem izbornom povjerenstvu, njegovoj legitimnosti izbora, protivzakonito, bez kriterija, bez onih ključnih mjerila da bi se to uradilo. Sada upravo biramo jednog pa ćemo vidjeti kako će se to sve pratiti – naveo je Čović.

Što je Čoviću CIK sporan i nelegitiman znamo, pa o tome sada nećemo. O različitim percepcijama izmjena Izbornog zakona ipak hoćemo. Zanimljivo je kako je jasna i nedvosmslena poruka o ishodu razgovora Palmera i Čovića prenesena na zvaničnom Twiter profilu Američke ambasade, a koliko je s druge strane štura Čovićeva Twiter verzija. Jedino zanimljivije od toga jeste Čovićevo naknadno saopštenje, odnosno objašnjenje putem HNS-a gdje kaže da su njegovi i Palmerovi stavovi savršeno komplementarni. Rado bismo da vjerujemo u to.

federalna.ba

Dragan Čović Bakir Izetbegović SDA HDZBiH Izborni zakon
Socijaldemokrati BiH SDA Tuzlanski kanton
0 29.11.2022 20:53
ZDK Vlada ZDK Zeničko-dobojski kanton šestorka SDA HDZBiH
0 29.11.2022 18:55
SDA Osmorka HDZBiH
0 29.11.2022 18:07
Dragan Čović Nermin Nikšić koalicioni sporazum
0 29.11.2022 11:18
Dragan Čović Oliver Varhely
0 29.11.2022 10:03