videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Murphy: BH Gas mora biti nositelj projekta Južna interkonekcija

Strateški projekt je postao političko pitanje. Svakodnevica Bosne i Hercegovine, a Južna interkonekcija samo nova potvrda. Energetska stabilnost naše zemlje je upitna. Dok je Južna interkonekcija na čekanju, američki dužnosnici ne čekaju da upute oštre kritike krivcima. Imenovan nije niko, ali poruke su jasne da se prozvani prepoznaju. Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je podcrtao stare stavove, ali uz nova upozorenja: BH Gas mora biti nositelj projekta Južna interkonekcija, nema opravdanja za novog operatera.

Alternativa ruskom gasu i tačka sporenja bh. lidera. Južna interkonekcija odavno u fokusu politike i stranačkih interesa.  A interes Bosne i Hercegovine je ne ovisiti isključivo o ruskom gasu. No, državni afiniteti nerijetko ostanu u sjeni onih ličnih. Pitanje od iznimne važnosti, razlozi suprostavljeni. Za pojedine bh. lidere zbog novca i moći, za međunarodne zvaničnike zbog energetske stabilnosti.

Od kritika do najave sankcija. Američka administracija za upozorenja alate ima. Na satu 5 do 12.

„Vrijeme ističe. Držat ćemo taj sat da nas podsjeti da istječe vrijeme za donošenje hitnih reformi da bi se ispravile godine lošeg upravljanja i korupcije. Potrebno je u Federaciji usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji“, poručio je Murphy.

Bez usvojenog zakona, ali sa dvije verzije na stolu. Tačnije, jedan u ladici Federalne vlade. Povučeni zakon, iako najavljeno u martu, nije vraćen u paramentarnu proceduru. I poznati HDZ-ov nacrt zakona. Mostarsko gasno preduzeće na listi želja i zahtjeva Dragana Čovića. Zbog njih je dospio na američku listu opomena.

„Političari koji gledaju svoju ličnu i političku korist su smetnja ovome. Projekt opstruiraju i drže taocem ciničnih zahtjeva, poput stvaranja novog odvojenog operatera jer vide priliku da povećaju svoju moć i da se obogate. Nema opravdanja za novog operatera“, naglasio je Murphy.

Uprkos upozorenjima da bi svojim imenom crnu listu mogao produžiti, samoproglašeni akter anđeoske liste od zahtjeva ne odustaje. Ni SAD od kritika i pritiska. Imenovan niko, jasno sve, rečeno dovoljno. Ne upiru američki zvaničnici prstom samo u Čovića. Zbog najavljene gradnje gasnih elektrana u RS-u, na udaru kritika je i Milorad Dodik. U nimalo blažem tonu.

„Endemska korupcija prijetnja je energetskoj sigurnosti. Energetski sektor ugrožen je zbog korumpiranih aktera koji nastoje opljačkati građane. Poput političara koji namještaju ugovore o gradnji elektrane političkim savezicima. Zatim politički imenovanim službenicima koji su u sukobu interesa te kompanijama koje nude mito da bi izbjegle proces izdvajanja dozvola“, istakao je Murphy.

Niz se nastavlja, ali se ostaje u krugu SNSD-a. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi bez  zakonodavstva o prirodnom gasu. Zasluge za nezavidne činjenice i nerad pripisane resornom ministru Košarcu.

„Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine mora prestati biti smetnja naporima da bude izrađena moderna energetska politika i zakonodavstvo koje korektno upravlja energetskim sektorom i približava zemlju evropskim integracijama“, poručio je Murphy.

Evropske integracije zahtijevaju usaglašene stavove i usvojene zakone. Računica bh. politike je u minusu. Ni energetski sektor nije u plusu. Dok traje borba u čijim će rukama biti ventili, putevi gasa stari decenijama.

„Bosna i Hercegovina ima samo jedan gasovod za transport prirodnog gasa koji je star više od 40 godina i kojim se transportuje ruski gas. Regija je itekako svjesna rizika političke stabilnosti zemlje koji prate zavisnost od Rusije“, zaključio je ambasador Murphy.

Ovisnost o ruskom gasu loš je recept za poliitčku i energetsku stabilnost. Iako svjesni - značajnih pomaka nema. Za to vrijeme traje bitka - Južna interkonekcija između upozorenja američkih zvaničnika i stranačkih interesa. Jaka i energetski stabilna Bosna i Hercegovina ili oslabljena država, a jaki pojedinci? Ishod će biti poznat kada bude jasno u čijim rukama će biti kontrola i ventili.

federalna.ba

Michael Murphy Južna interkonekcija plinovoda južna interkonekcija Dragan Čović
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Dragan Čović koalicija
0 04.06.2024 17:21