Predstavnici SDA i HDZ BiH razgovarali o Izbornom zakonu i funkcioniranju FBiH

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su večeras u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjma vezanim za Federaciju BiH.   

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su grupe radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije BiH, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnom nivou i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH.

Druga grupa je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je u međuvremenu imao razgovor sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Matthewom Palmerom, koji mu je ponovio iste stvari koje je danas kazao lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

- Oni insistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna grupa koja će raditi ovaj posao, a koji u ovom času rade samo dvije stranke. Palmer je insistirao na tome da se hitno održi sjednica zajedničkog Kolegija dva doma Parlamentarne skupštine BiH, da se uspostavi interresorna radna grupa. Pitao sam ga je li to znači da pričekamo sa sastancima, pa da to proširimo. Odgovorio je "ne, mi od vas očekujemo da vi nastavite s radom i da definišete obrise rješenja - kazao je Izetbegović.

Govoreći o sastancima SDA i HDZ BiH, naveo je kako pokušavaju da pomire dva principa na kojima ova država počiva i funkcionira - građanski i etnički princip.

- Imate diskriminaciju u BiH u odnosu na manjine. Imate diskriminacije, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedna narod koji je malobrojniji, i imate diskriminaciju u odnosu na većinu. Recimo, u Federaciji faktički ne može većina da uspostavi novu strukturu vlasti jer joj manjina u parlamentu, ne manjina kao narod, nego manjina u parlamentu to ne dopušta. Ili pak da popuni Ustavi sud. Imamo razne razine diskriminacije i to traži jedan majstorluk, ekspertni i politički da se ta stvar uradi i o tome mi pričamo, pokušavamo naći balanse - naveo je Izetbegović.

Na pitanje ima li nakon današnjeg sastanka nešto novo, predsjednik SDA je odgovorio potvrdno, istaknuvši da HDZ shvata "da nećemo moći bez ustavnih promjena, izvjesnih manjih promjena u smislu amandmana, da nećemo moći uraditi to ni u Federaciji ni na državnom nivou".

Po njegovim riječima, to je danas rečeno i od prijatelja iz Amerike da to neće tako ići.

- Oni insistiraju na tome da se predstavnici CIK-a uključe u tu interresornu radnu grupu. Ima nekih pomaka – kaže Izetbegović.

Kada je u pitanju federalni nivo, kazao je kako će pokušati uspostaviti novu strukturu.

- Ako to ne možemo, ako nemamo ruku za to, onda SDA insistira na tome da se imenuju dva nedostajuća ministra. Bez toga će teško biti nastaviti pregovore – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su danas radila dva međustranačka tima - jedan se ticao federalne razine vlasti i svih problema koji su otvoreni između ove dvije stranke u zadnjih nekoliko godina, a koje nisu uspjeli riješiti. Drugi tim je radio u vezi sa izbornim zakonodavstvom, a sutra bi trebao biti nastavak rada vezano za 14 uvjeta kada je u pitanju kandidatski status BiH.

Čini mi se, naveo je on, da smo tu prvu fazu na neki način večeras moguće i završili.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, o Predsjedništvu i Domu naroda, kazao je da će biti uključena tijela koja im mogu pomoći, te da će "u jednoj fazi, početkom petog mjeseca, uključiti sve druge parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane, da nađemo rješenje".

- Drago mi je da i jedni i drugi razumijemo da moramo naći zajedničko rješenje. Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugome neće birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama i Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Zbog toga smo i kazali, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju, kad je u pitanju Ustav, federalni ili državni, naravno da smo tu, ako treba mijenjati i čitav Ustav. Ali primarno na zadovoljavanju ovih potreba danas kako ona rješenja u Izbornom zakonu koja donesemo na neki način ugraditi u zakonodavni sustav BiH - naveo je Čović.             

Dodao je da vjeruje da će rješenja koja su oni punudili prije izvjesnog vremena i međunarodnim predstavnicima i SDA, vrlo brzo dobiti odgovor od SDA.

- Držat ćemo ih za sebe da pronađemo najbolja rješenja, tako da imamo Hrvate koji imaju svog predstavnika u Domu naroda, ako je već Ustavom predviđen Klub Hrvata u Domu naroda Federacije, njih 17, i nema potrebe da bilo ko podvaljuje ili kojekakvim inžinjeringom pretvara predstavnike jedne etničke skupine u drugu da bi se zadovoljile neke forme - smatra predsjednik HDZ-a.

Dodaje da, što se tiče Predsjedništva, da "Hrvatski narod ima mogućnost izabrati svog legitimnog predstavnika".

Kaže kako vjeruje da su danas "to dobro politički raspravili i da će već naredne faze razgovora biti klasično pravne, u pisanju određenih stvari kako približiti te stavove".

- Dinamika koju planiramo je da u narednih sedam dana nastavljamo razgovarati u sve tri ove grupacije - kazao je Čović.

federalna.ba/Fena

SDA HDZBiH HDZ BIH
Muamer Zukić SDA DF Dom naroda PSBiH
0 27.01.2023 17:36
Bakir Izetbegović Refik Lendo Nermin Nikšić Dragan Čović Osmorka SDA Stranka za BiH NES HDZ BIH
0 20.01.2023 20:26
Zukan Helez SDA SDP
0 20.01.2023 14:28