Poezija humanizira pojedince i međusobno nas povezuje
(Izvor: Ilustracija)

Poezija humanizira pojedince i međusobno nas povezuje

Danas se obilježava Svjetski dan poezije, danas se odaje priznanje i poticaj  nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima.

- Svjetski dan poezije je postao kao neka vrsta podsjetnika da poezija postoji. O njoj se rijetko govori i onda kao da je se svi prigodno prisjete 21. marta. Nažalost taj jedan dan ne čini bitnu razliku; knjižare i dalje najmanje drže knjige poezije, izdavači ih i dalje najmanje žele štampati i paradoksalno i dalje se najviše piše poezija. Poezija je danas jedan divan paradoks koji opstaje mimo logike, profita i svih onih dana kada nam ne pada na pamet- kaže povodom Svjetskog dana poezije u izjavi za Fenu književnica Tanja Stupar Trifunović.

Za pjesnikinju Amelu  Mustafić Dan poezije je dan kada se čovječanstvo podsjeti da je poezija književnost te da treba biti cijenjenija.

- U isto vrijeme, to je i dan kada cijelo čovječanstvo udiše ljepotu pozije. I Andrić kaže: “I što pogledam sve je pjesma i čega god se taknem sve je bol”- kazala je Mustafić.

Književnica iz Hrvatske Marija Dejanović smatra da je poezija vrsta ljudskog izražavanja koja je s razlogom očuvana hiljadama godina.

- Ona u isto vrijeme humanizira pojedince i međusobno nas povezuje. Ona ima potencijal da bude jako osobna i jako društvena, da djeluje zacjeljujuće ili kritizirajuće. U dobu kad su ljudi istodobno izolirani i pretjerano vidljivi, a društvenost i empatiju mijenjaju konformizam i apatija, poezija je sila koja nas održava onime što jesmo, nudeći nam način da se uvijek propitujemo - smatra Dejanović.

 Pjesnikinja Naida Mujkić smatra da je dobro da poezija ima svoj dan.

- Poezija je esencija društva, ali ne moramo tjerati ljude da čitaju poeziju. To je tako pogrešno. Poezija će naći onoga ko ju treba i to je ta kvaka sa poezijom. Moja prijateljica Aida koja također piše i ja planirale smo otići u šumu popodne. Tamo proslaviti sa pticama. Uveče napisati neki status za facebook i instagram kao podsjetnik da smo žive. Jer to poezija radi - izjavila je Naida Mujkić.

Svjetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990- tih smješten na Floridi (USA), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine.

Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine, uglavnom u oktobru i novembru sve do UNESCO-vog službenog proglašenja.

federalna.ba/Fena

poezija
poezija
0 25.05.2023 19:02
Mevlida Travančić poezija proza eseji književna kritika radio Federalni radio Otvoreni program
0 02.08.2021 09:01
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Večernji radio razgovori književnost poezija Otvoreni program
0 25.02.2021 10:35