videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Počinju Internacionalni teatarski susreti u Brčkom: Predstave iz šest država

Internacionalni teatarski susreti Brčko distrikta BiH počinju 20. oktobra u Domu kulture, a Brčaci će imati priliku pogledati 9 predstava iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Festival, koji bilježi svoje 39. izdanje, ove godine je promijenio dosadašnji koncept.

Dom kulture Brčko, u okviru tradicionalnog regionalnog praznika teatra koji je na pragu četiri pune decenije svog postojanja, zvanično otvara vrata u četvrtak, u standardnom terminu od 19:30 sati. Internacionalni teatarski susreti – novi je naziv koji donosi i novi koncept festivala.

„Sva pozorišta mogu da učestvuju podjednako u osvajanju jedne od nagrada u sklopu Susreta“, kazala je Sandra Ikanović-Jovičić, koordinatorica Teatarskih susreta.

Do sada je posebno istican i nagrađivan domaći dramski tekst, ali se festival otvorio i za tekstove internacionalnih autora, tako da će ljubitelji pozorišta prvu večer imati priliku da pogledaju komediju „Škrtac“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, rađenu po tekstu francuskog komediografa Molijera.

„Mislim da će to biti jedno potpuno novo i zanimljivo iskustvo za našu publiku, koja je dosad navikla gledati predstave koje su isključivo rađene po autorima koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije“, dodala je Ikanović-Jovičić.

Na daskama koje život znače naći će se dvije internacionalne koprodukcije: Prijedor sa teatrom iz Slovenije i SARTR sa makedonskim pozorištem.

„Nakon 20 godina poslijeratnog festivala u Brčkom, mi smo imali šest-sedam izvođenja recimo Derviš i smrt. I onda dođe publika i kaže: Aman-zaman, svaku repliku znam, može li išta drugo? Ali, evo, sad je drugačije“, rekao je Jakov Amidžić, direktor Teatarskih susreta Brčko.

Predsjednik Organizacionog odbora Teatarskih susreta Esed Kadrić, istakao je kako građani Distrikta imaju priliku u ovom razdoblju da raspravljaju o ovim lijepim kulturnim događajima i da se jednostavno osjeti duh Teatarskih susreta.

„Bolest društva“ je ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor profesor Vlado Kerošević. Prodaja ulaznica po cijeni od 5 maraka po predstavi je svakim danom od 09:00 do 19:30 sati na biletarnici Doma kulture, dok cijena paketa ulaznica za sve predstave iznosi 45 maraka. Također, pripremljen je bogat off i dječiji program.

federalna.ba

Brčko teatar Esed Kadrić Bosna i Hercegovina
teatar pozorište kazalište
0 27.03.2023 20:51
Brčko mišićna distrofija Udruženje distrofičara Brčko
0 24.03.2023 16:39
Rukomet rukometna reprezentacija BiH Kosovo Bosna i Hercegovina
0 12.03.2023 18:43
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH Federalni radio
0 11.03.2023 18:36
rukometna reprezentacija BiH Kosovo Bosna i Hercegovina
0 10.03.2023 21:56