Počinje izučavanje francuskog jezika u školama TK
(Izvor: Fena/TK)

Počinje izučavanje francuskog jezika u školama TK

Uvođenje francuskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona bila je središnja tema razgovora tokom današnje posjete ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisa Delmasa kantonalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović tom prilikom je kazao da će već danas biti donesen novi nastavni plan i program za francuski jezik za osnovnu i srednju školu.

- Učenici će imati priliku da izaberu francuski jezik kao drugi strani jezik. Također, danas su prisutni direktor Pedagoškog zavoda i direktorica Francuskog kulturnog centra gdje ćemo intenzivirati aktivnosti na promociji francuskog jezika, kao i na organizaciji niza aktivnosti koje će imati svi oni učenici koji će odabrati ovaj jezik kao drugi strani jezik - kazao je ministar Omerović.

Ambasador Delmas izrazio je zadovoljstvo što će učenici imati priliku da uče francuski jezik kao drugi strani jezik u školama u Tuzlanskom kantonu.

- Francuski je jezik ljubavi, ali nije samo to. Poznavanje francuskog jezika povećava profesionalne perspektive mladih Bosanaca. Francuski se govori na pet kontinenata, službeni je jezik Evropske unije i Ujedinjenih nacija i veoma koristan u oblastima kulture i turizma - rekao je ambasador Delmas.

Kruna posjete bio je sastanak na kojem su učenici Gimnazije "Ismet Mujezinović“ u Tuzli, u pratnji profesorice Sanele Šišić, razgovarali s ambasadorom Delmasom na francuskom jeziku.

federalna.ba/Fena

francuski jezik Tuzla