videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Plesni teatar Ekaterinburg na Balet Festu Sarajevo sa dvije predstave

Plesni teatar Ekaterinburg iz Ruske Federacije nastupit će u Narodnom pozorištu Sarajevo sa dvije predstave, u okviru Balet Festa Sarajevo.

Direktorica Festivala Edina Papo najavila je na konferenciji za novinare za večeras predstavu ‘Pič’ (akronim za Petar Iljič Čajkovski), a za petak navečer ‘Chopin. Carte Blanche’ koja govori o ljepoti u plesnim pokretima, o njihovoj mogućnosti da se pretvaraju u eha, druga sazvučja.

Kako je istaknuto za 'Chopin. Carte Blanche’ to nije biografija Šopena, a koreografkinja je 'pokušala uvesti publiku i igrače u put koji će se pratiti muzikom Šopena'. 

Osnivač i umjetnički direktor Teatra Oleg Petrov naglasio je da nastupom u Sarajevu taj teatar otvara novu sezonu, a za 30 godina postojanja trupa se dosta izmijenila. Bilo je vrijeme kad su igrali klasični balet, a sad su im interesantnije da rade koreografije savremenog plesa.

U nazivu te plesne izvedbe, riječ ‘Pič’ igra ulogu akronima za Petra Iljiča Čajkovskog. Koreograf koristi muziku iz baleta Čajkovskog, zatim fragmente kompozitorove Pete i Šeste simfonije, dijelove opere i komorne vokalne kompozicije u vješto realiziranom glazbenom komadu. ‘Pič’ je dijalog koji iz 21. stoljeća uspostavlja vezu sa 19. stoljećem.

Kako je danas istaknuto, za autora predstave ‘Chopin.Carte Blanche’ najvažniji zadatak bio je da učini ljepotu vidljivom, tako da postane individualna za svakog promatrača. 

U predstavama igraju Maja Alferova, Anna Krasnova, Alisa Nekrasova, Tatjana Peretolčina, Gleb Alfrev, Aleksej Barmin, Vadim Eremin i prisustvovali su današnjem susretu sa novinarima.    

Plesni teatar Ekaterinburg iz Ruske Federacije osnovan je 1990. godine, radili su u početku ruske koreografije, a ubrzo su im počeli dolaziti i koreografi iz Evrope i svijeta.

federalna.ba/Fena

Ekaterinburg Balet Fest Sarajevo
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29
Balet Fest Sarajevo balet
0 21.09.2021 18:20