Pješčana oluja zagađuje vazduh u Pekingu i na sjeveru Kine

Pješčana oluja zagađuje vazduh u Pekingu i na sjeveru Kine

Atmosfersko zagađenje dostiglo je danas vrlo visok nivo u Pekingu, a pješčana oluja je pokrila i druga mjesta u Kini, narandžastom maglom štetnom za zdravlje. 

Prema zvaničnom pokazatelju o kvalitetu vazduha u glavnom gradu Kine, maksimalni registrovani indeks je 500, što znači da je jako zagađenje.

Nezvanična mjerenja pokazuju da je nivo zagađenja dva puta viši. Vlasti Pekinga izdale su meteorološka upozorenja i pozvale građane da smanje aktivnosti na otvorenom a vidljivost je jutros na nekim mjestima pala na manje od jednog kilometra.

U nekim zonama na sjeveru i sjeverozapadu Kine, posebno u polupustnjinskom oblasti Unutrašnje Mongolije jaki vjetrovi i prašina obojili su nebo uznemirujućom narandžastom bojom.

Zbog pijeska u vazduhu vidljivost je negdje smanjena na nekoliko stotina metara.

Prema vlastima ovo zagađenje je uglavnom izazvano česticama PM10 koje mogu da se udišu i pogoršaju respiratorne probleme.

Stanovnici pogođenih zona treba dobro da se zaštite od vjetra i pijeska i zatvore vrata i prozore, navela je meteorološka služba koja savjetuje da se prilikom izlaska iz kuća nosi maska.

Također je ukazano da djeca, stariji i osobe sa respiratornim alergijama treba da ograniče izlaske.

Pješčane oluje česte su na sjeveru Kine u proljeće kada vjetar podiže prašinu u tom relativnom suhom dijelu zemlje.

federalna.ba/Beta

Peking zagađenje pijesak