Pet zlatnih medalja za bh. inovatore u Nigeriji
(Izvor: pixabay.com/qimono/Ilustracija)

Pet zlatnih medalja za bh. inovatore u Nigeriji

Lijepa prvomajska čestitka, sa malim zakašnjenjem, stigla je bh. inovatorima iz Nigerije - pet članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) dobilo je pet zlatnih medalja za pet inovacija koje su predstavili na međunarodnoj izložbi u dvomilionskom gradu Port Harcourt (Nigerija).

Nagrađene inovatorice su - Cazinjanka Meliha Klopić Murtić, magistrica bioloških nauka, prvi put se predstavila i odmah zlatnom medaljom ovjenčana za "Čvrsti šampon za jačanje korijena kose", te njena kolegica po naučnom zvanju Sarajka Nađa Zubčević, za "Antibibakterijsku toaletnu šolju".

Istovremeno, nagrađena su dvojica inovatora iz Trebinja – Borko Babalj (Voćni sok za otapanje glutena) i Dragan Spaić (Termos-košnica).

Još je jedna zlatna inovacija premijerno izložena iz Hercegovine - "Antivirusna maska", autora Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog.

Asocijacija inovatora BiH na ovaj način, redovnim promocijama bh. inovacija u svetskoj konkurenciji predstavlja avangardnog glasnogovornika bh. privrednog potencijala i, istovremeno, pouzdanog promotora BiH kao zemlje u kojoj djeluju kreatori tehničko-tehnoloških inovacija upotrebljivih širom svijeta.

Nedavno je to potvrdila i dr. Eniola Ajayi, ambasadorica Nigerije u Mađarskoj.

- Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni ambasador u Bosni i Hercegovini. Privredna saradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih tačaka i mogućnosti za saradnju - kazala je Ajayi, saopćeno je iz Ascijacije inovatora BiH.

federalna.ba/Fena

bh. inovatori inovacija inovatori nauka BiH Nigerija
Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu BiH
0 18.06.2021 21:20
Seat SEAT Tarraco Seat Tarraco PHEV BiH Bosna i Hercegovina Volkswagen
0 18.06.2021 09:35
košarkašice BiH Turska
0 18.06.2021 08:59
Nigerija otmica učenika
0 18.06.2021 08:01
Selmo Cikotić Robert Paschall SAD BiH
0 17.06.2021 21:58
Nigerija Boko haram
0 17.06.2021 20:22