Peking produžuje rad od kuće za mililone građana zbog širenja zaraze koronavirusom

Peking produžuje rad od kuće za mililone građana zbog širenja zaraze koronavirusom

Kineska prijestolnica produžila je rad od kuće za mnoge od svojih 22 miliona stanovnika kako bi zaustavila epidemiju COVID-19, dok je Šangaj uveo više testiranja i ograničenja kako bi održao teško dostignuti status "nultog COVID-a" nakon dva mjeseca izolacije. 

Peking je saopćio da je u nedjelju otkriveno 99 novih slučajeva, u odnosu na 61 prethodnog dana, što je najveći dnevni broj dosad tokom mjesec dana epidemije koja je konstantno bilježila desetine novih infekcija svaki dan, prenosi Reuters.

- Peking bi trebao u potpunosti implementirati rad od kuće u ključnim područjima, dodatno smanjiti stopu odlaska na posao u urede kako bi se smanjio protok ljudi i smanjio broj zaraženih - rekao je Xu Hejian, glasnogovornik općinske vlade Pekinga.

Šest od 16 gradskih četvrti izdalo je preporuku svim stanovnicima da rade od kuće i izbjegavaju okupljanja, a oni koji moraju ići na posao trebaju imati negativan PCR test u roku od 48 sati. Druge tri četvrti potaknule su određene skupine da slijede takve mjere, pri čemu je svaki okrug odgovoran za provedbu vlastitih smjernica.

federalna.ba/Fena

Peking