videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji - bez konkretnih zaključaka

Aktuelna epidemiološka situacija, povećanje broja novozaraženih koronavirusom i mogućnost uvođenja novih mjera bile su glavna tema sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Čule su se kritike na nedovoljnu medijsku kampanju za imunizaciju, ali i jasna upozorenja. Ako nastavimo ovako, uz nepoštivanje postojećih mjera, slijedi novo pogoršanje situacije.

- Možemo reći da se BiH praktično vratila normalnom životu, a to uglavnom plaćamo brojem umrlih iz dana u dan – kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Plaćamo i bilježimo, svaki dan, povećanje broja novozaraženih za 15 posto. 46 osoba na respiratorima. U sedam dana 89 umrlih. Najteže je u Hercegovačko-neretvanskom, pa u Sarajevskom kantonu. A hladniji dani, školarci u klupama i spora imunizacija dovest će i do novog povećanja broja novozaraženih.

Procjene su da je u našoj zemlji jednom dozom vakcinisano oko 34 posto stanovništva. Nedovoljno. Pa su u pripremi i nove mjere, poput jedinstvenog pasoša za vakcinisane građane. A i poslodavci mogu sami uvesti pravila.

- Jako je važno ne samo imati to u BiH već i harmonizirati s drugim zemljama. BiH ne smije postati zemlja visokog rizika za mutaciju virusa i da sutra BiH bude zatvorena kao zemlja. Privatni poslodavci također. Oni imaju pravo da donesu za svoje radnike određene mjere – istakao je Čerkez.

A najbolje ličnim primjerom. Tako se u salu gdje se održavala sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas nije moglo ući bez jedne od potvrda: one o prebolovanom koronavirusu, završenom procesu imunizacije ili uz negativan PCR test.

- Napravili smo anketu i, nažalost, veliki broj zastupnika nije vakcinisan, i htjeli smo da i svojim primjerom pokažemo, odnosno uputimo zastupnike pa i javnost da se treba vakcinisati – poručio je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta FBiH (SDA).

Osim epidemiološke situacije, na dnevnom redu nekoliko zakonskih rješenja. Između ostalog, usvojen je i Nacrt zakona kojim bi bh. općine konačno mogle imati koristi od Buškog jezera. Hrvatska ga koristi za potrebe proizvodnje struje, ali je do sada naknada bila zanemariva.

- Zakon regulira potopljenu površinu, odnosno minimalnu nakndau za hektar potopljene površine u iznosu od 1.500 KM, što što bi u prijevodu značilo, ako porevedemo površinu Buškog jezera, lokalnim zajednicama Livnu i Tomislavgradu 8,5 milijuna KM – navodi Petar Galić, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

A zanimljivo je i ono što se nije našlo na dnevnom redu. Uzaludni su bili pokušaji SDP-a da zastupnici dobiju informacije o gradnji Termobloka 7 ili tunela Hranjen. Sa dnevnog reda povučen je i Zakon o šumama. Zvanično, zbog velikog broja amandmana.

- Na kraju je resorno radno tijelo skupa s ministrom zaključilo da bi bilo dobro da se, prije nego što uđe zakon u parlamentarnu salu, pokušaju usaglasiti neke od amandama – navodi Zaimović.

Nezvanično, još nema dogovora u vladajućoj koaliciji SDA - HDZBiH. I ranije je nekoliko pokušaja završilo neslavno. Uprkos tome što ova oblast u Federaciji nije zakonski regulisana već dvanaest godina, otkad je Zakon o šumama proglašen neustavnim.

federalna.ba

Parlament FBiH koronavirus