videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Pale teške riječi na relaciji VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH

Na državni budžet čeka i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine. I ova institucija ponovo upozorava na potpuni kolaps pravosuđa. Redovno zasjedanje ostalo je u sjeni prebacivanja loptice odgovornosti na relaciji VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH.

Izmjenama Zakona o VSTV-u, koje su usvojene još prošle godine, predviđeno je formiranje odjela za integritet koji bi provjeravao imovinu nosilaca pravosudnih funkcija i eventualni sukob interesa. Ipak, 8 mjeseci nakon usvojenih izmjena, odjel još nije formiran, Vijeće ne može raspisivati konkurs i zapošljavati nove članove, ps se time VSTV nalazi praktično u blokadi. Za takvo stanje, predsjednik Halil Lagumdžija VSTV-a BiH krivi ministra pravde Davora Bunozu: „Oni bježe od te priče, on je nama obećao, on lično, u roku od 7 dana kada smo usvojili sistematizaciju da ćemo imati sredstva, da ćemo ići u proceduru. Način kako ministar Bunoza priča ponekad me ponuka da kažem da mu treba dodati mu slovo 'z' ispred prezimena i dati pravu konotaciju. Zbunjuje javnost i nije u pravu i spreman sam da izađemo na debatu, ali bojim se da ću tada biti i mnogo jasniji i brutalniji u nekim svojim ocjenama“.

Nije se dugo čekalo na odgovor iz Ministarstva pravde. Njima nije jasno zašto odgovornost vide u Ministarstvu pravde, a ne u Ministarstvu finansija.

„Ono što je čudno u posljednjim navodima Halila Lagumdžije jeste činjenica da ili ne zna ko odobrava sredstva ili ono najgore - da možda želi u javnosti plasirati pogrešne informacije i skrenuti pozornost zbog čega nisu osigurana sredstva, a to svakako nije krivica Ministarstva pravde BiH. Ja se nadam da Lagumdžija nije stao na stranu onih koji ne žele istinsku reformu pravosuđa u BiH i koji na svaki mogući način žele blokirati reformu pravosudnih reformi“, kazao je ministar Bunoza (HDZ BiH).

A, reforme pravosuđa su nam potrebne. Na njih smo se, između ostalog, obavezali i pred zvaničnicima Evropske unije kao jedan od uslova za pridruživanje. No, bez usvojenog budžeta bh. institucija nemoguće je raspisati konkurs za članove odjela za integritet. A, bez odjela, nemoguće je imenovati nove sudije i tužioce.

„To pomjeranje rokova, to je, laički, krpljenje pravosudnog sistema da ne kolabira. Dajte nam što prije odobrite finansijska sredstva da raspišemo konkurs i da formiramo taj odjel. Najveći je problem što mi imamo veliki broj sudija i tužioca koje smo imenovali, sudovi i tužilaštva vape za njima, a oni ne mogu početi da rade posao“, upozorio je Lagumdžija.

I tako će biti sve dok budžet čuvaju u fiokama. Rokovi se pomjeraju, vrijeme curi. Mehanizma sankcija za odgovorne nema.

federalna.ba

VSTV BiH VSTV Halil Lagumdžija Davor Bunoza
Halil Lagumdžija Dnevnik D negiranje genocida genocid Zakon o zabrani negiranja genocida
0 11.07.2024 21:51
Dnevnik D Halil Lagumdžija
0 11.07.2024 21:06
Zakon o VSTV-u Davor Bunoza Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 09.07.2024 17:18
Vijeće ministara Dan žalosti zajam VSTV BiH
0 09.07.2024 15:52
Lejla Numanović VSTV BiH odbijena
0 09.07.2024 11:54