videoprilog Ajle Sokolović (Federacija danas)

Pala prva klapa serije 'Princ iz Eleja' reditelja Alena Šimića

Prva klapa sitcoma "Princ iz Eleja" redatelja Alena Šimića pala je danas u sarajevskom Studiju Pro.ba u okviru BH Content Lab platforme BH Telecoma.

U fokusu serije je Princ iz Eleja, Miki, koji se sa suprugom Kate vraća iz Amerike u BiH nakon mnogo godina. Nakon što kupi lokalnu televiziju koja pušta stare spotove, među kojima je i njegov jedini hit, Miki pokuša da oživi nikad pokrenutu muzičku karijeru.

Reditelj Šimić kazao je da ga je privukao milje u kojem se likovi iz serije kreću, ali i njihova naivnost.

- Najprivlačnija mi je bila Mikijeva naivna vizija da je sve to moguće ostvariti uprkos svim konkretnim preprekama - istakao je Šimić.

Kreatori serije su Amra Bakšić-Čamo, Enes Zlatar, Dušan Vranić i Elma Tataragić.

Bakšić-Čamo, koja je i u ulozi producenta, kazala je da je, zahvaljujući BH Telecmu, nakon 25 godina imala priliku raditi studijsko snimanje.

Tvrdi da su nakon toliko vremena uspjeli izgraditi svijet od nule i fiksirati ga. Pojašnjavajući da to nije standard te da rade lokacijska snimanja, Bakšić-Čamo je kazala da postoji vrlo malo produkcija koje su imale duga studijska snimanja.

Govoreći o ideji za seriju, istakla je da je nastala nekada davno, tokom telefonskog razgovora sa Zlatarom, kada su uvidjeli da su počeli stariti i da su želje počeli gledati na drugi način.

- Našu neostvarenu mladost smo pokušali ugraditi u našeg Mikija, ali i svih šest likova iz serije - kazala je.

Glumačku ekipu čine Alen Muratović, Nadine Mičić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić i Džana Pinjo koji su istkali da je atmosfera na snimanju sjajna te da će pamtiti proces snimanja cijeli život.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su se stvari počele odvijati prilično brzo nakon stvaranja najveće platforme za produkciju audio-vizuelnog sadržaja.  

- Danas se nalazimo na snimanju trećeg sitcoma, jedne vrlo zanimljive i originalne priče koja nam se vrlo svidjela i koja će donijeti mnogo zabave i smijeha za sve korisnike MojeTV u BiH i regionu - istakao je.

Kahriman je naglasio da su prava za završene projekte rađene u produkciji BH Content Lab platforme već prodata te da očekuju emitiranje u susjednim državama.

- Naše ambicije su da neki od projekta imaju i globalni uspjeh - istakao je.

Podsjetio je da BH Telecom ima otvoreni kontinuirani javni poziv za snimanje filmova i serija te je najavio da će u narednim danima održati sastanak s najistaknutijim filmskim radnicima i partnerima kako bi određene stvari strateški usmjerili.

BH Telecom će do kraja 2024. godine investirati 27 miliona KM za snimanje serijskog i filmskog sadržaja.

federalna.ba/Fena

Princ iz Eleja serija prva klapa
Alen Drljević Selma Alispahić serija
0 03.11.2023 09:44
Robert De Niro serija Bobby Meritorious
0 05.04.2023 09:19
Francuska Brigitte Bardot serija
0 21.03.2023 08:12