Otvoreni studio, 25.04.2024.

Početak ove sedmice obilježilo je usvajanje Nacrta zakona o unutarnjoj trgovini Federacije BIH u Predstavničkom domu parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Nacrt će, kako je to uobičajeno, biti poboljšan prijedlozima i sugestijama ali i dodatno javnom raspravom u roku od 60 dana, kada će javnost moći reagovati na tekst zakona koji će nakon procedure ponovo u federalni parlament kao prijedlog zakona. O radnoj odnosno neradnoj nedelji, ekonomskoj i društvenoj isplativosti kao i eventualnom povećanju plata govorimo u ovom Otvorenom studiju Radija Federacije BIH. Stanovništvo uglavnom podržava, ne više inicijativu, već zakon, kojim se regulira nedelja kao neradni dan i ističu kako i zaposlenici/ce trebaju imati neradni dan, odnosno nedelju, koju bi proveli sa svojom porodicom. S druge strane, nekolicina smatra da to treba biti liberalnije regulirano kako bi oni koji žele radili i nedeljom, kazali su u anketi koju smo pripremili za ovu emisiju.

Mersiha Beširović predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH ističe kako je neradna nedelja neophodna za 90.000 zaposlenih u trgovini i uslužnim djelatnostima te da će na to ponovo podsjetiti i tokom prvomajskog marša na putu od institucija BIH do zgrade Delegacije EU u Sarajevu.  

Suad Ećo predstavnik poslodavaca u Federaciji BiH kaže da su poslodavci podržali novu zakonsku odredbu o neradnoj nedelji, ali da i dalje insistiraju na usvajanju seta fiskalnih reformskih rješenja, kojim će biti smanjeni porezi i doprinosi a što bi poslodavcima otvorilo prostor za eventualno povećanje plata. Do kraja ove godine, teško je vjerovati da će biti usvojen zakon o minimalnoj plati od hiljadu maraka, naglasio je Ećo.

Otvoreni studio
Otvoreni studio Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 18:48
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Otvoreni studio
0 02.05.2024 10:45
Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
0 25.04.2024 11:35