videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Saga okončana, zadatak izvršen, državna koalicija sačuvala privid jedinstva

Potvrđivanje, umjesto biranja, ključna je zamjerka opozicije na imenovanje Marina Vukoje. A potom slijedi osporavanje kompetencija sudije bez radnog iskustva, koji je imenovanje dočekao na poziciji sekretara Zastupničkog doma BiH. U ovom nizu kritika je i stranačka pripadnost obojena bojama HDZ-a BiH. Od najave do imenovanja traje politička bitka vlasti, da u namjeri uspije, i opozicije da ih zaustavi. Takve su i reakcije nakon imenovanja.

Imenovanje u kasne sate na maratonskoj sjednici u uzavreloj atmosferi pune sale Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Misija na guranje, većina na rubu, ali zadatak, ipak, izvršen. Saga okončana. Jedan sudija više u  Ustavnom sudu BiH. Marin Vukoja na poziciji. Iznenađenja nema jer je već prije sjednice bilo jasno da je za Vukoju put čist. Dan kasnije, analize, kritike ili zadovoljstvo. Vlast i opozicija međusobno dijele uloge podanika, izdajnika ili zaštitnika države. Optužbe teške, kritike žestoke, a sve na račun Trojke. No, zadovoljstvo postignutim je, ipak, veće.

“Naravno, u imenovanju nedostajućeg sudije Ustavnog suda nema ništa sporno, ali je bilo potrebno imati priču oko koje će se nastaviti graditi narativ izdajnika i izdaje države. Pri tome ukoliko je bilo moguće na ovako važnom pitanju srušiti parlamentarnu većinu vršeći raznorazne ideološke, pritiske na savjest i u završnoj fazi čak i lične pritiske na zastupnike super za opoziciju. Sinoć su svi ti pokušaji po ko zna koji put propali. Niti smo izdali državu niti je pala parlamentarna većina”, izjavio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

U Našoj stranci, nakon glasanja, u saopćenju Vukoja u drugom planu. Prvo čestitke, želje i zahvale sada već bivšoj predsjedavajućoj Zastupničkog doma Mirjani Marinković Lepić, te njenom nasljedniku, a njihovom kadru Draganu Miokoviću. Dakle, za Vukoju samo jedna rečenica, a i ona u službi zaštite Ustavog suda BiH.

“Na posljednjoj sjednici imenovan je i sudija Ustavnog suda BiH što je, s obzirom na činjenicu da Ustavni sud već dugo nije bio u punom sastavu, važan korak ka osiguranju njegove funkcionalnosti”, saopćeno je iz Naše stranke.

Opozicija je imenovanje dočekala s početnim stavom. Potpuno protiv liste sa samo jednim kandidatom i sudije bez dana iskustva. Zato su i najglasniji. Uskraćivanje podrške, smatraju, jedina je ispravna odluka. Slave dosljednost, upozoravaju na opasnost jer je imenovanje otvorilo vrata najvažnije pravosudne instance u državi ne samo Vukoji nego i HDZ-u BiH. U međuvremenu, čekaju ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda Federacije, a potom SDA najavljuje, ako bude potrebno, i nastavak pravne borbe. I to redom, od Ustavnog suda BiH, pa sve do Strazbura.

“U ranim jutarnjim satima potvrđen je gospodin Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo 'potvrđen', jer mogućnosti izbora nije bilo. Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI. Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradilo radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Stranke za BiH.

“Trojka je politička podružnica HNS-a. Izborom čovjeka HDZ-a i Dragana Čovića, koji je prije par dana najavio kako će Trojka glasati za Marina Vukoju, zastupnici Trojke su ovjerili status podružnice politike HNS-a. Sve ovo vrijeme najmanje glasova podrške smo čuli iz redova HDZ-a”, izjavio je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda BiH (DF).

Bili za ili protiv, činjenica je da se nastavlja niz političkih imenovanja u Ustavni sud BiH, iako je bilo drugačijih obećanja. Dakle, sve je isto, samo je Vukoja promijenio adresu radnog mjesta.  Zastupnički dom BiH mijenja za vrh pravosuđa, a profitira, čini se, ovaj put HDZ-a BiH.

federalna.ba

Marin Vukoja Parlament Federacije BiH Parlament FBiH
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Refik Lendo Marin Vukoja
0 02.06.2024 13:17