Ostaci drevnog grada Termessosa prkose vremenu

Impozantni drevni grad Termessosa nadomak Antalije bio je neosvojiva tvrđava i za Aleksandra Makedonskog, ali njegovi ostaci na obroncima planine i danas osvajaju poglede i uzdahe turista iz cijelog svijeta.

Smješteni u zelenom šumskom pejzažu padina planine Gulluk na nešto više od hiljadu metara iznad mora, ostaci drevnog grada Termessosa smatraju se jednim od najočuvanijih i arheološki najznačajnijih u Republici Turskoj.

Do grada vodi uska padinska staza, a sam grad krase ostaci velikih stubova, grobnice u stijenama, sarkofazi, kao i monumentalni amfiteatar.

Ovaj neistraženi biser sa UNESCO-ve privremene liste svjetske baštine datira čak iz četvrtog stoljeća p.n.e., a privlači desetine hiljada turista iz cijelog svijeta, posebno ljubitelje prirode i tajni o prošlosti čovječanstva.

Isa Kizgut, šef Odsjeka za arheologiju na Univerzitetu Akdeniz u Antaliji, rekao je da je Termessos bio važan grad koji je služio kao glavni grad regije Pisidia.

“Ostaci drevnog grada i danas očaravaju ljude i broj posjetilaca kontinuirano raste posljednjih godina. Zamislite, Aleksandar Veliki je krenuo iz Makedonije, osvajajući sve zemlje do Indije. Jedno od rijetkih mjesta koje nije mogao zauzeti je Termessos, smješten u teško pristupačnom krajoliku“, kazao je Kizgut.

federalna.ba/AA

Antalija drevni grad
Antalija Antalija diplomatski forum Turska
0 02.03.2024 18:10
Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum Elmedin Konaković Xavier Bettel Luksemburg
0 02.03.2024 14:10
Elmedin Konaković Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum
0 02.03.2024 12:07
Recep Tayyip Erdoğan Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum
0 02.03.2024 12:06