Ostaci drevnog grada Termessosa prkose vremenu

Impozantni drevni grad Termessosa nadomak Antalije bio je neosvojiva tvrđava i za Aleksandra Makedonskog, ali njegovi ostaci na obroncima planine i danas osvajaju poglede i uzdahe turista iz cijelog svijeta.

Smješteni u zelenom šumskom pejzažu padina planine Gulluk na nešto više od hiljadu metara iznad mora, ostaci drevnog grada Termessosa smatraju se jednim od najočuvanijih i arheološki najznačajnijih u Republici Turskoj.

Do grada vodi uska padinska staza, a sam grad krase ostaci velikih stubova, grobnice u stijenama, sarkofazi, kao i monumentalni amfiteatar.

Ovaj neistraženi biser sa UNESCO-ve privremene liste svjetske baštine datira čak iz četvrtog stoljeća p.n.e., a privlači desetine hiljada turista iz cijelog svijeta, posebno ljubitelje prirode i tajni o prošlosti čovječanstva.

Isa Kizgut, šef Odsjeka za arheologiju na Univerzitetu Akdeniz u Antaliji, rekao je da je Termessos bio važan grad koji je služio kao glavni grad regije Pisidia.

“Ostaci drevnog grada i danas očaravaju ljude i broj posjetilaca kontinuirano raste posljednjih godina. Zamislite, Aleksandar Veliki je krenuo iz Makedonije, osvajajući sve zemlje do Indije. Jedno od rijetkih mjesta koje nije mogao zauzeti je Termessos, smješten u teško pristupačnom krajoliku“, kazao je Kizgut.

federalna.ba/AA

Antalija drevni grad
Turska drevni grad Kibyru arheolozi UNESCO
0 29.08.2023 10:44
Christina Aquilera eksperimentalni koncert Antalija
0 09.08.2023 11:06
Antalija indijsko vjenčanje
0 26.07.2023 14:32
Antalija međunarodni festival skulptura
0 30.06.2023 09:47
potres zemljotres Antalija Turska
0 07.08.2022 15:20