Osmani: Jedina sam osoba ovdje kojoj treba viza da bi prisustvovala samitu
(Izvor: AA)

Osmani: Jedina sam osoba ovdje kojoj treba viza da bi prisustvovala samitu

Predsjednica Kosova Vjose Osmani je tokom Samita lidera Evropske unije i zapadnog Balkana u Briselu izjavila je da je velika nepravda što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, iako je uradilo svoj dio posla. Osmani je kazala da se kosovski građani osjećaju diskriminisanim, uprkos tome što su najproevropski orijentisani narod i ispunjavaju sve kriterijume već četiri godine.

“Ironija je u tome što smo mi ovde kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice, razgovaramo o evropskoj agendi, ali naravno ja danas ovde sjedim među vama kao jedina osoba, jedina osoba za ovim stolom, koja treba da dobije vizu da bi prisustvovala ovom samitu”, kazala je Osmani.

Dodala je da čak ni za građane Venecuele nisu potrebne vize, dok građani Kosova ne mogu slobodno da putuju. “Ovo je velika nepravda. Kosovo je uradilo svoj dio posla, sada ste vi na redu”, istakla je Osmani.

Predsjednica je rekla i da je vrijeme za hrabre odluke Evropske unije, a ne za polukorake, što se tiče integracija.

“Kosovo i demokratske zemlje zapadnog Balkana zaslužuju bolje. Tu smo uz vas i dio smo ove porodice. Pustite nas unutra”, poručila je Osmani.

Istakla je da će se Kosovo ove godine prijaviti za status kandidata za članstvo u EU, te da se nada da će ta prijava biti podržana na sljedećem sastanku Evropskog Savjeta.

Kosovska predsjednica je kazala da su EU i evropske vrijednosti nezamjenljivi, ali da vrijednosti u regionu “bez jasne perspektive, ne samo da su politički nestabilne i nezaštićene, već i same te vrijednosti rizikuju da budu obezvrijeđene”.

“Neintegracija demokratskih zemalja zapadnog Balkana predstavlja veliku bezbjednosnu prijetnju za cijelu Evropu, jer ostavlja region ranjivim na maligne aktere i prijetnje. Vjerujem da se svi koji ovdje sede jasno sjećaju i slažu se da je članstvo Hrvatske i Slovenije u EU samo ojačalo poziciju EU. Članstvo Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije u NATO samo je ojačalo regionalni mir i stabilnost, a nije ih oslabilo”, kazala je Osmani.

Govoreći o negativnom uticaju rata u Ukrajini, Osmani je kazala da je to napad Rusije na sve, te je naglasila da trajni mir i stabilnost u Evropi nije moguć bez zapadnog Balkana integrisanog u evroatlantske strukture.

“Rat u Ukrajini označava više od jedne prekretnice za naš kontinent. On je redefinisao našu budućnost. On treba da bude podsticaj za ubrzano djelovanje EU, prema onim državama koje teže pridruživanju, a što je najvažnije, onim državama koje ovdje pripadaju”, kazala je pored ostalog kosovska predsjednica.

federalna.ba/AA

predsjednica Kosova samit Brisel