videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Osam mjeseci od izmjena zakona o VSTV-u: Ni odjela za integritet ni budžeta

Zašto nakon osam mjeseci nema primjene Izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću? Ko koči i ko se boji Odjela za integritet i provjeru imovine i sukoba interesa među nositeljima pravosudnih funkcija? Lopticu odgovornosti između sebe prebacuju VSTV i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da rokovi nisu ispoštovani, Vijeće je po treći put tražilo odgodu formiranja odjela za provedbu po izvještajima.

U Izmjenama Zakona o VSTV-u predviđa se formiranje odjela za provedbu po izvještajima koji bi provjeravao imovinu sudija i tužilaca, prije nego što stupe na funkciju. Prvi rok formiranja odjela istekao je krajem prošle godine, no kako do tada ništa nije učinjeno, VSTV je zahtjevao novi rok od tri mjeseca. A kako je i taj rok istekao, traže i treći. A traže se i krivci, pa je VSTV lopticu odgovornosti prebacio na resorno ministarstvo – tačnije, vlast.

“S druge strane, i pored brojnih urgencija od strane VSTV-a BiH, zakonodavna i izvršna vlast još uvijek nije obezbijedila finansijska sredstava za početak rada navedenog Odjela. Za posljedicu imamo da sva imenovanja sudija i tužilaca, koja VSTV BiH vrši, nisu efektivna te da je funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema dovedeno u pitanje. Odredbe novousvojenog Zakona su propisale obaveznim provjere izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca prije njihovog preuzimanja dužnosti, koje bi obavljao Odjel koji još nije počeo sa radom jer, kako je naglašeno, nisu osigurana finansijska sredstva za početak njegovog rada, a što je uslov za podnošenje zahtjeva Agenciji za državnu službu BiH (ADS) za raspisivanje konkursa”, navode iz VSTV-a.

Problem je, kako kažu iz VSTV-a, finansijske prirode, jer budžet bh. institucija za ovu godinu još nije usvojen. A bez njega je nemoguće raspisati konkurs za prijem članova odjela. No, ukoliko i dođe do skorašnjeg usvajana budžeta, odjel neće biti moguće formirati do 2025. godine. Sve navode Vijeća demantirao je ministar pravde Davor Bunoza, tvrdeći da problem nije finansijske prirode već u radu Vijeća.

“S ciljem pravilnog informiranja, želim naglasiti da nisu tačni navodi da je VSTV imao sve spremno za početak rada Odjela za integritet u 11. njesecu 2023, ali da im tada nisu osigurana finansijska sredstva. Ostaje nejasno zbog čega je VSTV u 8. mjesecu 2023, kada su se usvajale ove važne izmjene Zakona o VSTV-u, imao sasvim drugačije prigovore od prigovora koje će navesti poslije, a što je dovelo do prvog prolongiranja dijela Zakona o VSTV-u”, naveo je Bunoza.

Kako nisu bili spremni za potpuno novi zakon, krenuli su u izmjene uz obavezu da će u roku godinu dana, tačnije do septembra usvojiti sveobuhvatan zakon koji će biti usklađen sa standardima Evropske unije. Što je jedan od 14 prioriteta za koje se obavezala naša zemlja kao preduslov za pridruživane evropskoj porodici.

Sveobuhvatni Nacrt zakona objavila je Venecijanska komisija - da ga usvoji zadaća je vlasti, da ga primijeni zadaća je VSTV-a. Kako očekivati navedeno ako još nismo primijenili ni izmjene koje su donesene prije osam mjeseci. U međuvremenu, javnost sve manje povjerenja ima u pravosudne institucije. A stanje u samim redovima VSTV-a nije sjajna. U prethodnoj godini pokrenuta su 33 disciplinska postupka protiv nosilaca pravosudnih funkcija, a njih 12 je privremeno udaljeno s posla.

“Nadam se da su svi svjesni ako ne napravimo značajnije iskorake u ovoj oblasti kako tužilaštva tako i sudovi, a na kraju i VSTV da će percepcija javnosti o radu i o kvalitetu rada prije svega sudova i tužilaštava, a i VSTV-a biti negativna”, rekao je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Na građanima je da prosuđuju u čijim foteljama sjedi odgovornost. Činjenica je da rokove za implementaciju zakona konstantno pomjeraju i traže nova opravdanja, ali i da vlast ne donosi budžet koji je neophodan za formiranje Odjela za integritet.  Pa se pitamo ko čiju fotelju čuva, izuzev vlastitih?

federalna.ba

VSTV BiH
Vijeće ministara Dan žalosti zajam VSTV BiH
0 09.07.2024 15:52
Lejla Numanović VSTV BiH odbijena
0 09.07.2024 11:54
Vijeće ministara sjednica VSTV BiH
0 09.07.2024 08:09
VSTV BiH VSTV Saša Sarajlić
0 03.07.2024 12:28
VSTV BiH Mreža
0 18.06.2024 22:02