Osam jedinica lokalne samouprave ostvarilo pravo na podršku od milion dolara iz MEG2 projekta
(Izvor: Fena/UNDP)

Osam jedinica lokalne samouprave ostvarilo pravo na podršku od milion dolara iz MEG2 projekta

U okviru projekta MEG2, osam jedinica lokalne samouprave (JLS) ostvarilo je pravo na bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju svojih prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša, u ukupnom iznosu od 1.030.000 američkih dolara.

Sredstva su dodijeljena na osnovu napretka na polju dobre uprave i zaštite okoliša, ostvarenog u okviru Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG2) tokom proteklih 12 mjeseci.

Od partnerskih JLS koje su učestvovale i u prvoj fazi MEG projekta, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Prnjavor, Tešanj i Gradiška.

Osim njih, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Istočno Novo Sarajevo, Ilijaš, Srbac, Šamac i Široki Brijeg, kao partnerske JLS koje su se pridružile MEG projektu u drugoj fazi.

Ovih osam lokalnih samouprava su svojim radom i zalaganjem ostvarile pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava, koja se mogu koristiti za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša, definiranih u njihovim razvojnim strategijama.

Iz UNDP u BiH podsjećaju da su protekle godine također dodijeljena bespovratna sredstva najuspješnijim lokalnim samoupravama, a pored toga su te lokalne samouprave u odobrene projekte uložile dodatnih dva miliona i 800.000 dolara sopstvenih sredstava.

Druga faza Projekta općinskog okolišnog upravljanja se trenutno implementira u 30 jedinica lokalne samouprave, a zajednički je finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Evropska unija, dok projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

federalna.ba/Fena

UNDP UNDP BiH MEG2