Prvi AGRO-TOUR Livno - sajam prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma

U sklopu višednevnog obilježavanja Dana Grada u Livnu je na središnjem gradskom trgu organiziran 1. Sajam prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma pod nazivom „AGRO-TOUR Livno” 2022.

Cjelodnevna sajamska manifestacija okupila je 18 izlagača, što je zadovoljavajuće budući da je prva u tom obliku u samostalnog organizaciji Grada.

"Najviše iz prehrambenog sektora i iz turizma, ali nadamo se i potičemo i tradicionalne zanate da se u budućnosti javljaju", navela je Ivana Markov, pomoćnica gradonačelnika za gospodarstvo, inspekciju, lokalni razvoj i investicije.

"Želja je kroz ovaj sajam pokazati naše proizvođače, snažnije pružiti potporu našim obiteljskim gospodarstvima, poljoprivrednim proizvođačima, našim ljudima koji se bave turizmom. Kroz Turističku zajednicu želimo mapirati Livno da bude nezaobilazna destinacija u području turizma", istakao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

"Sajam najviše služi za nas Livnjake da se međusobno uvežemo. Konkretno, mi smo pronašli domaće proizvode kojima ćemo upotpuniti naše smještajne kapacitete za buduće goste. Naši gosti će u frižiderima pronaći domaći sir, domaći med, domaće likere", kazao je vlasnik TA Continental Adventure Livno Marin Mamuza.

Podršku ovakvim manifestacijama redovito pruža i Mljekara Livno, koja je uz razne vrste sireva za degustaciju, izložila i pravu grdosiju od 17 kg.

"Ovo je naš poseban sir koji pravimo baš za sajmove i promociju i mislim da je pravi užitak vidjeti ga. Kad se napravi - oko 22 kg pa puta 10 litara po jednom kilogramu, znači, preko 200 litara mlijeka treba za jedan ovakav sir", navodi Zdravko Markov, direktor prodaje Mljekare Livno.

Vjerni sudionici ovakvih manifestacija su učenici i nastavnici iz Srednje strukovne škole u Livnu.

"Ove godine smo se predstavili s konobarima i kuharima, ovdje imamo elektrotehničare, strojarske tehničare, poljoprivrednici su izložili svoje proizvode koje uzgajaju u plasteniku i ovo je dobra tradicija da svake godine pokažemo gradu što radimo u školi", kazao je Zdenko Čačija, nastavnik Ugostiteljske struke SSŠ Livno.

Uz to što su kušali i kupovali domaće delicije, posjetitelji su mogli izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi što su im omogućili učenici medicinskog smjera Srednje strukovne škole u Livnu.

federalna.ba/Željka Mihaljević

AGRO-TOUR LIVNO Livno sajam
volonteri Međunarodni dan volontera PUŽ Put u život Livno
0 05.12.2022 16:54
Livno Srednja strukovna škola Livno nova kuhinjska oprema
0 28.11.2022 21:24
Knjige u nišama sajam BKC
0 28.11.2022 19:44
Dan državnosti BiH Livno Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 16:48